Shutterstock
Burger

En lille befolkningsgruppe i USA spiser halvdelen af det oksekød, der bliver indtaget

Resultaterne fra en undersøgelse blandt 10.000 voksne amerikanere overraskede forskerne.

Den helt store klimasynder på vores tallerken og i vores køleskab er oksekød - det er der ikke noget nyt i.

Udledningen af metan fra drøvtyggerne og import af afgrøder fra udlandet til foder gør, at klimaaftrykket fra de røde bøffer er mindst otte gange større end kylling og fem gange større end svinekød.

Derfor anbefaler myndigheder verden over også, at vi skruer kraftigt ned for mængden af animalske produkter og særligt okse- og lammekød.

Nu har en gruppe forskere fra Tulane University i New Orleans undersøgt, hvordan det står til med forbruget af oksekød i USA. Og de kalder selv resultatet for overraskende.

Ud af de mere end 330 millioner mennesker, der bor i landet, viste det sig, at en lille gruppe på bare 12 pct. af befolkningen står for halvdelen af oksekødsforbruget på en given dag.

Unge og ældre spiste mindst

Da forskerne kiggede nærmere på, hvem de 12 procent var, kunne de se, at der var en overvægt af mænd og personer i alderen mellem 50 og 65 år, som spiste det, forskerne kalder en "uforholdsmæssig" mængde oksekød.

En udtalelse, de baserer på de seneste fødevareretningslinjer for amerikanere, som anbefaler, at en person, der indtager 2200 kalorier dagligt maksimalt spiser omkring 110 gram kød, fjerkræ og æg om dagen kombineret.

De grupper, der havde mindst sandsynlighed for at spise store mængder kød, var personer under 29 år og over 66 år.

Grundlaget for undersøgelsen, som er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Nutrients, er en offentlig spørgeskema-undersøgelse, som granskede spisevanerne for mere end 10.000 voksne amerikanere over et døgn i årene mellem 2015 of 2018.

Søjlediagram indkøbskurv

Så stort vil landbrugets forbrug af kvælstofgødning og ferskvand samt udledning af drivhusgas være i 2050 sammenlignet med 2010.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

Så meget vil mad belaste miljøet i 2050

I takt med stigende velstand begynder flere og flere at spise en vestligt inspireret kost med et stort forbrug af kød. Hvis udviklingen fortsætter uforandret, vil fødevareproduktionen i 2050 belaste Jordens ressourcer væsentlig mere end i dag. Det viser beregninger af økonomen Marco Springmann, University of Oxford, m.fl. i tidsskriftet Nature.

Forskerne fortæller, at de selv var overraskede over, at så lille en procentdel af befolkningen var ansvarlige for så stort et forbrug af oksekød. Men de ved endnu ikke, om resultaterne er opmuntrende eller det modsatte.

"Hvis det på den ene hånd kun er 12 pct., der tegner for halvdelen af oksekødsforbruget, kan du opnå store gevinster, hvis du får de 12 pct. med ombord," lyder det fra seniorforfatter til undersøgelsen Diego Rose i en pressemeddelelse.

"På den anden side kan de 12 pct. være mere modstandsdygtige over for forandring," forklarer professoren, som håber, at resultaterne kan være en hjælp til at målrette oplysningskampagner i fremtiden.

Det globale fødevaresystem udleder 17 milliarder tons drivhusgasser om året svarende til en tredjedel af alle drivhusgasser produceret af mennesker.

En helt ny rapport fra den grønne tænketank Concito viser desuden, at danskernes forbrug af oksekød sender otte millioner ton CO2 ud i atmosfæren om året, hvilket betyder, at oksekød alene står for 55 procent af de drivhusudledninger, der kommer fra danskernes fødevarer.

Samme befolkningsgruppe i Danmark

Selvom vi ikke har de samme opgørelser over oksekødsforbruget på individplan herhjemme, ved vi, at indtaget er fordelt over en større del af befolkningen end i USA.

Det fortæller Sisse Fagt, som er kostvaneforsker hos Fødevareinstituttet ved DTU.

"Oksekød er ret udbredt i store dele af befolkningen. Og vi spiser meget i form af hakket oksekød, som indgår i spaghetti-kødsovs, hakkebøffer og nogle af de mest fremherskende retter," forklarer hun til Illustreret Videnskab.

Til gengæld viser Sisse Fagts tidligere forskning, at det også er den samme befolkningsgruppe som i USA, der hiver ekstra meget okskekød ned i indkøbskurven.

"Der bliver spist meget kød hos alle køn herhjemme, men mænd spiser væsentlig mere end kvinderne og hermed oftere oksekød," lyder det fra forskeren.

Hun forklarer, at vi har en stor udfordring med at bringe mængden af kød ned - både i forhold til vores sundhed og klimaaftrykket.

Men en af måderne er at få kødbakkerne til at strække længere.

"Man kan fx blande kødet op med grøntsager eller dele kødbakken op i flere dele, så den strækker sig over flere dage" siger hun.

En anden oplagt mulighed er, ifølge Sisse Fagt, at erstatte oksekødet i en spaghetti bolognese helt med bælgfrugter, men det er også der, vi bliver udfordret mest.

"Lige nu er det op ad bakke for mange at erstatte kød helt med bælgfrugter. Vi har ikke lært at håndtere dem," siger hun og fortsætter:

"Men det er vigtigt, at vi får det igennem munden, og at særligt mænd oplever, at de godt kan holde sig mætte på bælgfrugter, og at det smager godt."