FN: Det bliver uoverskueligt dyrt, hvis vi ikke handler nu

FN's klimapanel har i dag udsendt en stor rapport, som samler op på de seneste års arbejde. Resultaterne peger kun i én retning: Der er håb, men hvis vi ikke handler nu, vil de menneskelige og økonomiske konsekvenser være uoverskuelige.

Klimaforandringer

Omkring 3,5 milliarder mennesker lever i dag steder, som er meget sårbare over for klimaforandringer.

© Shutterstock

Det er stadig muligt at holde den globale opvarmning på et relativt sikkert niveau, men det vil kræve tæt globalt samarbejde, milliarder af dollars og store ændringer.

Sådan lyder en af de mere opløftende konklusioner i den ellers alvorstunge klimarapport, som FN's klimapanel, IPCC, har offentliggjort i dag.

Udgivelsen, der er udarbejdet af hundredvis af forskere og baseret på tusindvis af videnskabelige undersøgelser, afslutter den sjette store hovedrapport om klimaforandringerne siden 1990. Dermed samler rapporten op på de fund og konklusioner, som klimapanelet er kommet frem til gennem de seneste år.

Overordnet set taler klimapanelet med store bogstaver. Realiteten er nemlig den, at udledningen af drivhusgasser fortsat stiger, og at der skal handles resolut for at bremse den udvikling.

En pointe, der allerede blev slået fast i panelets delrapport fra 2021, som vi tidligere er gået i dybden med her.

Dengang talte Illustreret Videnskab bl.a. med en af forskerne bag rapporten, Anna Amelia Sörensson, der advarede om, at vi vil ramme 1,5 graders stigning i temperaturen i løbet af de næste 20 år.

I forskernes opsamlende rapport gentager de, at det er sandsynligt, at vi inden for en årrække vil nå en global opvarmning på over 1,5 grader. En stigning, som videnskaben anser for at være grænsen, før vi gør uoprettelig skade på planeten.

© Shutterstock

Her er nogle af rapportens hovedpointer

Også FN's klimapanels rapport fra 2022 understregede alvoren. Her kunne forskerne bl.a. fastslå, at klimaforandringerne allerede nu har resulteret i føde- eller vandmangel for millioner af mennesker. Og at 50-75 procent af verdens befolkning vil være i farezonen for livsfarlige klimafænomener, inden vi når til år 2100.

Rapporten fremhævede behovet for at beskytte befolkningen mod de ekstreme fænomener, bl.a. med foranstaltninger i stil med dem, som nu opføres i forbindelse med den kunstige halvø Lynetteholmen ud for København. Den har vi tidligere skrevet om her.

I den efterfølgende rapport, også fra 2022, kiggede forskerne på, hvordan vi bremser klimaforandringerne, og de nåede frem til en pointe, der nu bliver gentaget. Vi gør ikke nok i øjeblikket. Vi er nødt til at gøre mere, og det skal gå hurtigt. Det vil nemlig blive langt dyrere for os på sigt, hvis vi ikke handler nu.

Heldigvis fandt forskerne også frem til, at vi allerede nu har en lang række teknologier, som kan hjælpe os med at nå målet, hvis vi bliver bedre til at sætte dem i spil.

Vi har tidligere gennemgået, hvad der præcis skal til for at nå målet. Og du kan også læse mere om konkrete nye teknologier her: