5 fabelagtige ting ved global opvarmning
Varmere somre, mere mad og færre dødsfald. Det er ikke helt tosset at bo i Skandinavien, når effekterne fra den globale opvarmning sætter ind. For de fleste andre er der dog ikke meget at råbe hurra for.

VARMERE SOMRE
Det kan være super deprimerende at være strandløve i Nordeuropa. Vores badestrande skriger ikke ligefrem af Caribien, og når solen en sjælden gang titter frem bag skyerne, bliver den ofte ledsaget af stiv kuling og sporadiske regnskyl.
Stiger temperaturerne på verdensplan med de 2,5 - 5,4 grader celsius i 2080, som EU’s fælles forskningscenter (JRC) spår om, kan du dog godt forberede dine oldebørn på at hamstre solcreme og badebukser.

Den globale opvarmning vil bringe varmere himmelstrøg til Nordeuropa, og give vores somre det skud D-vitamin, så mange af os sukker efter hvert år.
Men de højere temperaturer, vil ikke kun komme solbaderne til gode.
Ifølge EU’s fælles forskningscenter vil varmere somre mod nord også betyde flere penge i statskasserne, da det vil give øgede muligheder inden for landbrug og turisme.
MEN...
Det er ikke særlig fedt for alle de andre. Lande som Spanien, Italien og Portugal kommer til at stå i vand til halsen, deres landbrugsproduktion vil gå i stå og tabet af fast ejendom vurderes til at løbe op i 15 milliarder euro - om året.
Men altså, hvor der handles, der spildes, ikke?
ISTIDEN ER AFBLÆST
Tanken om en ny istid kan få det til at løbe koldt ned ad ryggen hos de fleste. Sidst vi oplevede én var i 1600-tallet, hvor floderne i Nordeuropa og Nordamerika frøs til is, og kulden tog tusinder med sig i døden.
Tidligere på året udtalte professor i matematik på Northumbria Universitet i England, Valentina Zharkova, at en ny istid ville ramme Nordeuropa mellem år 2030 og 2040 som følge af et fald i solens temperaturer. Men det scenarie er nu afblæst.
Takket være den globale opvarmning vil temperaturerne på verdensplan stige med 1,3 grader inden 2030 og dermed afblæse en ny istid. Det fortæller professor ved Postdam Universitet, Georg Feulner, til Washington Post.
Global Warming to the Rescue, right?
Læs også: 10 overraskende konsekvenser ved global opvarmning
WRONG...
For klodens dyr får de varmere temperaturer katastrofale følger. En sjettedel af alt dyreliv vil gå til grunde, hvis vi ikke stopper den globale opvarmning.

Og bliver havisen ved med at smelte på Nord- og Sydpolen, kan vi godt vinke farvel til flere af vores dyrevenner på de kolde breddegrader.
Men helt ærligt: Hvad har isbjørnen nogensinde gjort for os?
MAD TIL ALLE!
Vi har allerede slået fast, hvor dejlige somre vi kommer til at få her i Nordeuropa, men fordelene ved den globale opvarmning stopper ikke der. Når graderne stiger, forlænges høstsæsonerne også betydeligt i norden, hvilket selvfølgelig efterlader landmændene med en gevaldig appelsin i stråhatten.
Madproduktionen vil stige med raketfart, hungersnød vil være en saga blot og ord som ‘krig’, ‘elendighed’ og ‘mavepine’ vil langsomt glide ud af det daglige sprog.
MEN...
det kræver selvfølgelig lige, at vi på en eller anden måde får sat en stopper for de tsunamier, tornadoer og tørkeperioder, som den globale opvarmning i bibelsk vrede kaster ned over os. Ellers kan vi godt vinke farvel til vores elskede afgrøder - og gode helbred i det hele taget.
Vi er dog sikre på, at de nok skal finde en løsning på de småproblemer ved klimatopmødet i Paris. Det plejer jo at gå så gnidningsfrit.
FÆRRE DØDE
Rygterne om menneskeartens død er stærkt overdrevne. I hvert fald her hos os i Nordeuropa. For mens WHO vurderer, at 150.000 personer i verden allerede dør hvert år som en konsekvens af klimaændringerne, så er der grund til at juble, hvis man er bosat i det kolde nord.
Mens klimarelaterede dødsfald ifølge forskerne vil stige med op til 40% over de næste 60 år i lande som Spanien og Frankrig, vil vi højere mod nord sandsynligvis ikke se nogen stigning.

En dansk undersøgelse foretaget af forskere fra Københavns Universitet, viser, at de stigende temperaturer vil betyde færre tilfælde af hjerte-kar-sygdomme, luftvejssygdomme og sygdomme i hjernens blodkar.
MEN…
du kan ende med en slem omgang denguefeber i stedet. Forskning viser, at klimaændringer er med til at få tropesygdomme fra Asien og Afrika til at rykke ind i Sydeuropa og videre nordpå.
I de seneste år har der været udbrud af tropesygdommene denguefeber og også tropesygdommen chikungunya i Sydeuropa. Hvorvidt de når hele vejen op til os i Nordeuropa, er dog stadig usikkert, så tag det helt roligt. Sådan en omgang denguefeber går vist også bare i sig selv igen…
HOLD FERIE PÅ NORDPOLEN
Det er nok kun de mest hardcore naturmennesker, der har lyst til at bytte to ugers solskinsferie på Lanzarote ud med bidende kulde og golde islandskaber.
Men i fremtiden kan det meget vel blive et hit at tage hele familien med en smuttur til Nordpolens ubarmhjertige natur.
Den globale opvarmning vil nemlig udglatte områdets barske udseende og gøre stederne langt mere tilgængelige for turister. Sådan lyder meldingen fra FNs Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).
Steder, som før var ufremkommelige på grund af ismasserne, vil i 2050 kunne besøges af turister, og de stigende temperaturer vil blandt andet komme spækhuggerne og gråhvaler til gode - og give udbyderne af hvalsafarier kronede dage.
Læs mere om klimaforandringer og dets betydning her!