80.000 rensdyr er sultet ihjel på grund af klimaforandringer

Varmere temperaturer har medført, at mere end 80.000 rensdyr er sultet ihjel i det nordvestlige Sibirien. Forskere frygter nu, at endnu flere mister livet i de kommende måneder.

Reindeer top

Usædvanlige vejrmønstre omkring Jamalhalvøen i det nordvestlige Sibirien har betydet, at mere end 80.000 rensdyr er sultet ihjel over de seneste 10 år.

Det svarer til hele 22 procent af den samlede rensdyrpopulation i det øde område. Og nu frygter forskere, at rensdyrflokkene går endnu en livfarlig vinter imøde.

Varme temperaturer i november

Årsagen til massedøden skal ifølge forskerne findes i vejrforholdene, der forhindrer rensdyrene i at få adgang til føde.

Populationen blev særligt ramt i årene 2006 og 2013.

Her oplevede området varme temperaturer tidligt i november, og det førte til tunge regnskyl, der senere forvandlede sig til et hårdt lag is.

Vil du vide mere om hvad klimaforandringer er og hvilke konsekvenser det giver?

Is blokerer for føden

Det betød, at rensdyrene ikke kunne grave mundtøjet ned til føde i flere måneder, forklarer forskningsleder Bruce Forbes fra Lapland Universitetet i Finland.

”De voksne hanner kan normalt bryde igennem is på op mod to centimeter. Men både i 2006 og 2013 var islaget langt over 10 centimeter tykt,” forklarer han.

Og nu frygter han og kollegerne, at den kommede vinter også får et utal af rensdyrliv på samvittigheden.

I september måned målte forskere den laveste mængde havis, der nogensinde er registreret i det arktiske. Og det kan være tegn på, at temperaturen og fugtigheden når usete højder.

>>Giv et magasinabonnement til én, du holder af. Gaven, der kommer igen og igen.