Arnolds skarpe opsang til klima-skeptikerne

Actionstjernen og ex-guvernøren deler tunge verbale tæsk ud til klima-skeptikere og andre, der ikke anerkender global opvarmning

Arnold Schwarzenegger Speaking

Arnold Schwarzenegger er bekymret - alvorligt bekymret for klodens miljø. Og Arnold er vred. Vred over den fortsatte klima-skepsis ikke mindst i sit nye hjemland, USA, hvor det fortsat i brede dele af befolkningen er den almene opfattelse, at global opvarmning er et svindelnummer.

Terminator tager bladet fra munden

Derfor har den tidligere guvernør i Californien og mange moderate republikaneres hemmelige drøm om en fremtidig amerikansk præsident skrevet et åbent brev til verdens klima-skeptikere og benægtere af global opvarmning.

Her leverer Arnold Schwarzenegger en af de til dato mest sobre og skalpelskarpe udfordringer af klima-skeptikernes verdensbillede: At verden ikke tager skade af den nuværende forurening, og at der ikke er nogen negativ effekt ved afbrænding af fossile brændstoffer.

Her er den i dag højt respekterede politikers opsang til kloden:

Arnold: "Jeg vil skide på, om vi er enige om klimaforandringer"

Jeg ser jeres spørgsmål.

Hver eneste gang, jeg poster noget på min Facebook side eller tweeter om mit korstog for en fremtid med ren energi, ser jeg dem.

Der er altid nogle stykker af jer, der spørger, hvorfor vi skal bryde os om, at temperaturen stiger, eller sætter spørgsmålstegn ved videnskaben bag klimaforandringer.

Lad mig slå fast, at jeg hører, hvad I siger. Selv de af jer, der påstår, at vedvarende energi er en sammensværgelse. Selv dem, der siger, at forandringer i vores klima er et svindelnummer. Og selv de af jer, der mest bruger ord på fire bogstaver. Jeg har hørt alle jeres spørgsmål, og nu har jeg et spørgsmål til jer.

Lad os lægge global opvarmning til side for en stund. Faktisk - lad os antage, at I har ret i, at det er svindel og humbug.

Mit spørgsmål er så - mener I, at det er acceptabelt, at 7 millioner mennesker dør hvert år på grund af forurening? Det er flere end alle der myrdes, begår selvmord og omkommer i trafikuheld - tilsammen.

Hver dag dør 19.000 mennesker af forurening fra fossile brændstoffer. Er I tilfredse med det dødstal? Accepterer I, at børn over hele verden er tvunget til at vokse op med inhalatorer som en livsnødvendighed?

Læs også: Hvilke fossile brændstoffer udleder mest CO2?

Mit næste spørgsmål er: Tror I, at kul og olie er fremtidens brændstoffer?

Ud over at fossile brændstoffer ødelægger vores lunger, så er ALLE enige om, at vi løber tør for dem på et tidspunkt. Hvad er jeres plan så?

Personligt foretrækker jeg at have en plan. Jeg gider ikke at være som den sidste sælger af hestevogne, der stædigt holder fast lang tid efter at bilerne har taget over. Jeg har ikke lyst til at være ham, der investerede i Blockbuster, da Netflix var dukket op. Men det er præcis, hvad der vil ske med fossile brændstoffer.

Arnold Solar Panel

En fremtid med grøn energi er ganske enkelt en god investering, og alle, der påstår andet, tager enten fejl eller lyver.

Vedvarende energi er fantastisk for økonomien, og I behøver ikke engang at tage mine ord for det. Californien har nogle af de mest revolutionerende miljølove i USA, vi fpr 40% af vores strøm fra vedvarende løsninger, og vi er 40% mere energi-effektive end resten af landet. Vi var blandt de første til at overgå til en grøn energifremtid.

Og vores økonomi har ikke lidt skade. Faktisk vækster økonomien i Californien mere end i USA som hele. Vi er førende inden for produktion, landbrug, turisme, underholdning, high-tech, biotech og - selvfølgelige - grøn teknologi.

Nu har jeg så et sidste spørgsmål, og det vil kræve lidt fantasi:

Der er to døre. Bag den første dør er der et rum med en almindelig benzindrevet bil. Bag den anden dør er der et helt identisk rum blot med en elektrisk bil. Begge bilers motor kører for fuldt drøn.

Nu skal I vælge en dør, træde ind i rummet og lukke døren bag jer. I skal blive i rummet, I vælger, i en time. I kan ikke slukke for motoren på køretøjet, og I får ikke en gasmaske. Hvilken dør vælger I?

Jeg gætter på, at I valgte dør nr. 2 med den elektriske bil. Har jeg ret? Dør nr. et betyder den visse død, så det har jeg jo nok. Hvem vil også frivilligt indånde de udstødningsgasser?

Det er valget, verden står med lige nu.

For at brug et af de ord på fire bogstaver, I ynder at bruge i kommentarsporet, så giver jeg ikke en skid (damn) for, om I tror på klimaforandringer. Det kunne ikke rage mig mindre, om I bekymrer jeg om den stigende temperatur eller de smeltende gletchere. Faktisk er jeg helt ligeglad med, om det er mig eller jer, der har ret i den videnskabelige udlægning.

Jeg håber såmænd bare, at I sammen med mig vil åbne dør nr. 2 ind til en smartere, renere, sundere og mere profitabel energi-fremtid.

Arnolds originale Facebook-note