Shutterstock
Bitcoin

Bitcoins belaster klimaet mere end produktion af oksekød

Ny undersøgelse viser, at såkaldt Bitcoin-minedrift bruger mere energi om året end Østrig og belaster klimaet mere end oksekødsproduktion.

Miljøbelastningen fra verdens mest populære kryptovaluta Bitcoin kan nemt overses, da den ikke er en fysisk genstand, vi kan måle og veje.

I en ny undersøgelse anført af forskere fra University of New Mexico er det imidlertid påvist, at Bitcoin belaster vores klima mere end tidligere antaget. Resultaterne er offentliggjort i Scientific Reports.

"Vi finder ingen beviser for, at Bitcoin-minedrift over tid er blevet mere bæredygtig," fortæller professor Benjamin Jones fra University of New Mexico, som er en del af gruppen bag undersøgelsen, til Daily Mail.

”Tværtimod tyder vores resultater på det modsatte – Bitcoin-minedrift er blevet mere beskidt og skadeligt for klimaet over tid.”

Bitcoin-minedrift udvinder ikke guld

Forskerne bag undersøgelsen har undersøgt generelle ’energirelaterede klimaskader’ fra menneskelige aktiviteter fra januar 2016 til december 2021 – herunder Bitcoin.

Det er såkaldt Bitcoin-minedrift, der forårsager de store klimapåvirkninger. Her skabes nye Bitcoins, når computere løser matematiske problemer, som verificerer transaktioner i valutaen.

Teknologien bag Bitcoin hedder blockchains, der bygger på en model kaldet proof-of-work, som kan validere nye transaktioner.

Dog kræver arbejdet med proof-of-work en betydelig og dyr processorkraft fra computere, der øges, når flere "minearbejdere" tilslutter sig netværket - der købes altså flere specialiserede computere, som bruger mere energi.

Bruger mere energi end Østrig

Miljøpåvirkningen fra Bitcoin har længe været kendt, men omfanget af dens klimabelastning har ikke tidligere været dokumenteret.

I den nye undersøgelse viser forskerne blandt andet, at Bitcoin-minedrift i 2020 brugte 75,4 terawatt-timer (TWh) elektricitet.

Til sammenligning bruger lande som Østrig og Portugal i samme år henholdsvis 69,9 TWh og 48,4 TWh.

"Globalt bruger minedriften, eller produktionen, af Bitcoin enorme mængder elektricitet, for det meste fra fossile brændstoffer, såsom kul og naturgas," fortæller Benjamin Jones.

”Dette forårsager enorme mængder af luftforurening og kulstofudledninger, som har en negativ indvirkning på vores globale klima og vores sundhed. Vi finder flere tilfælde mellem 2016-2021, hvor Bitcoin er mere skadeligt for klimaet, end en enkelt Bitcoin faktisk er værd.”

bitcoin energi pris graf klima

Global 7-dages gennemsnitligt dagligt elforbrug af minedrift (højre akse) og møntbyttepris i US dollars (venstre akse) for Bitcoin (BTC). Dataene er fra 1. januar 2016 til 31. december 2021. Omkostningerne for de klimaskader Bitcoin-minedrift forvolder er større end værdien af selve mønten.

© Scientific Reports

Sviner mere end kødproduktion

Undersøgelsen viser, at CO2-påvirkningen fra elproduktionen til Bitcoin-minedrift er steget 126 gange fra 0,9 tons per mønt i 2016 til 113 tons per mønt i 2021.

Beregninger tyder på, at hver Bitcoin udvundet i 2021 forvoldte klimaskader for 11.314 dollars (USD) med en samlet global klimaomkostning på 12 milliarder dollars mellem 2016 og 2021.

Klimaskaderne ved at producere den digitale valuta ligger i gennemsnit på 35 procent af dens markedsværdi over de seneste fem år og toppede med 82 procent i 2020.

Til sammenligning forårsager oksekødsproduktion klimaskader for 33 procent af sin markedsværdi og naturgas 46 procent. Kun kuludledning overstiger Bitcoin med 95 procent af sin markedsværdi.

Noget kan tyde på, at markedet utilsigtet regulerer sig selv, da priserne for Bitcoins er faldet med to tredjedele det seneste år, hvilket har resulteret i en mindre klimapåvirkning.

Klimaskaderne er dog stadig for høje, så forskerne tilskynder, at der snarest skabes betydelige ændringer i kryptovalutaindustrien, så Bitcoin-minedrift kan gøres mere bæredygtig.