Shutterstock

COP27: Udviklingslande har brug for kæmpeinvesteringer for at bekæmpe klimaforandringer

En ny rapport afslører, at verdens fattigste lande har brug for massiv kapitalindsprøjtning for at håndtere klimaforandringerne.

Verdens fattigste lande udleder mindst CO2 på verdensplan, men samtidig er deres befolkninger dem, der er hårdest ramt af flodbølger, tørke og andre klimaskabte katastrofer.

Derfor skal udviklingslandene klædes på til at kunne håndtere klimaforandringerne og begrænse brugen af fossile brændsler - og det kræver billionstore investeringer.

Sådan lyder det i en ny rapport, der netop er blevet fremlagt på FN's årlige klimakonference COP27, der i de her dage løber af stablen i Sharm El Sheikh i Egypten.

Rapporten, der er blevet bestilt af den britiske og den egyptiske regering, peger på, at udviklingslandene har brug for mere end to billioner dollars årligt frem mod 2030 for at bremse den globale opvarmning og håndtere konsekvenserne af klimaforandringerne.

Hvis der er tilsutning bag milliardhjælpen, vil pengene dække behovet for klimafinansiering i alle verdens udviklingsøkonomier undtagen Kina.

Tusindvis har demonstreret for mere ambitiøse klimamål forud for COP27. Her protesterer demonstranter under en klimamarch i Bruxelles i Belgien i oktober.

© Shutterstock

Langt fra mål

Pengene skal dels bruges til at begrænse landenes udledning af drivhusgasser - og dels klæde landene på til at modstå konsekvenserne af klimaforandringerne.

Ifølge rapportens forfattere bør en billion dollars komme fra de rige lande, investorer og multilaterale udviklingsbanker.

Resten af pengene, cirka 1,4 billioner dollars, skal komme fra private og offentlige aktører i udviklingslandene.

Samlet set er det et langt større beløb end det, der hidtil er blevet investeret i klimakampen i verdens fattigste lande.

Formålet med den knap 100 sider lange rapport er at præsentere en handlingsplan, der kan gøre den globale økonomi grønnere i et tempo, der er hurtigt nok til at opfylde målsætningen i Parisaftalen.

Det mål er vi dog langt fra, advarede FN kort før klimakonferencen.

"Vi er på vej mod klimahelvede, og foden er stadig på speederen." António Guterres, FN's generalsekretær

Hvis vi skal have bremset de globale temperaturstigninger til 1,5 grader, som er målet med aftalen, skal der med andre ord skæres markant i vores CO2-udledninger.

"Vi er på vej mod klimahelvede, og foden er stadig på speederen," lød de alvorlige ord således fra FN's generalsekretær, António Guterres, i sin åbningstale.

Se FN-chefens alvorlige åbningstale om klimasolidaritet i videoen her:

Video

Også i rige landes interesse

Ifølge klimaøkonom Nicholas Stern, der er en af forfatterne bag rapporten, bør verdens rige lande have en stor interesse i at hjælpe verdens udviklingsøkonomier på vej.

"De rige lande bør erkende, at det er i deres vitale egeninteresse - og også et spørgsmål om retfærdighed i betragtning af de alvorlige konsekvenser af deres nuværende og tidligere høje emissionsniveauer - at investere i klimaforanstaltninger i vækst- og udviklingslandene," siger han ifølge The Guardian.

Ifølge Stern vil det kommende årtis vækst i energiinfrastruktur og - forbrug primært ske i udviklingslandene, og derfor er det afgørende, at landenes energikilder bliver omlagt fra fossile brændsler til grøn energi.

Alternativet vil få fatale konsekvenser både i de fattige lande og i resten af verden, lyder det.

Europakort
© Shutterstock

Læs også:

På klimatopmødet, der startede den 6. november og fortsætter indtil den 18. november, vil et af de vigtigste punkter på dagsordenen være spørgsmålet om klimakompensation.

For første gang nogensinde vil det nemlig blive diskuteret på klimakonferencen, hvorvidt rige lande skal hjælpe med at betale for de ødelæggelser, klimaforandringer forårsager i de fattige lande.