Copernicus
Satellit-billeder fra Copernicus-programmet

Den værste tørke i 500 år kan ses fra rummet

Satellitbilleder afslører, hvordan sommerens hede har ændret store dele af det europæiske kontinent på kort tid.

Fra frodig grøn til brændt brun. Sommerens ekstreme varme har sat sit knastørre aftryk på store dele af Europa og lagt pres på både drikkevand, landbrug og energiproduktion.

Og nu afslører nye satellit-billeder, hvordan det, der udråbes til at være den værste tørke i kontinentet siden middelalderen, også kan ses flere hundrede kilometer ude i rummet.

I en video på Twitter viser det europæiske observations-program, Copernicus, hvordan Europa så ud i perioden mellem den 1. juli - 31. august 2021 sammenlignet med samme periode i år. Og billed-mosaikken taler næsten sit eget sprog.

Advarselstilstande over store dele af Europa

Billederne er indfanget af den såkaldte Sentinel-2-satellit, som afslører hvordan Jordens plantedække har lidt enorme skader fra især det østlige England og ned til det nordlige Frankrig.

Samtidig viser satellitdata, at kun det nordlige Skandinavien og de østlige egne af Europa har undsluppet tørken.

Satellit-billeder fra Copernicus-programmet

Satellitbillederne viser, hvordan Europa så ud fra den 1. juli til den 31. august 2021 sammenlignet med samme periode i år. Læg mærke til, hvordan især det østlige England og det Nordlige Frankrig har ændret udseende.

© Copernicus

En konklusion, som desværre går i tråd med en nyere rapport omkring sommerens tørke fra det såkaldte European Drought Observatory.

Her konkluderer forskerne, at hele 47 procent af Europa var under advarselstilstande i august med en stor mangel på jordfugtighed, mens 17 procent var i den allermest alarmerende kategori, hvor vegetationen også rammes.