40 cm. Så meget har den globale vandstand hævet sig i år 2100, hvis vi fortsætter med at udlede CO2 i det nuværende tempo.
Det er konklusionen i et stort internationalt forskningsprojekt, hvor knap 40 forskningsinstitutioner under NASA’s ledelse har kørt store mængder data om vandtemperaturer, snefald og temperaturstigninger gennem computermodeller for at finde frem til det mest sandsynlige scenarie.
Isen på Antarktis øger vandmasserne mest
Afsmeltningen fra af Grønland vil stå for cirka 9 centimeter.
Bidraget fra den smeltende is i Antarktis er lidt mere kompliceret at regne ud, for mens den vestlige del af Antarktis fortsætter med at smelte, er der faktisk en sandsynlighed for, at den østlige del vil vokse i takt med den globale temperaturstigning. Det skyldes, at de højere temperaturer giver mere snefald i regionen.
På trods af kompleksiteten konkluderer forskerne, at Antarktis’ is kan bidrage med op mod 30 centimeter til havniveauet.
Kyster og øer kommer i farezonen
En vigtig detalje er, at de knap 40 centimeter kun angår perioden fra 2015 til 2100. Den afsmeltning, der allerede er sat i gang af temperaturstigningerne fra Industrialiseringen til i dag, skal lægges oveni.