I 2022 tog 24 forskere fra New Zealand til Antarktis for at undersøge havstrømme, smeltevand og klimaforandringer. Her kan du opleve ekspeditionen i billeder.

1. Forskere fragtes til ishylde
Forskerne fra New Zealand er på vej til Antarktis’ såkaldte Ross-ishylde, en flydende ismasse på størrelse med Frankrig. Undervejs genoptankes flyet med brændstof, som er efterladt af transportholdet, der fragter tungt udstyr via landjorden.

2. Telte smelter sneen
Hver af de 24 forskere overnatter i eget telt. For at holde varmen sover de på termomadrasser. Teltene bliver relativt varme, især i sommermånederne, og synker derfor langsomt længere og længere ned i sneen.

3. Varmt vand borer ned til havet
Forskerne bruger et såkaldt varmtvandsbor til at komme ned gennem isen. Boret smelter hul vha. vand på ca. 90 °C. Det kræver stor præcision, da udstyret konstant truer med at fryse fast og sætte en stopper for hele ekspeditionen.

4. Sensorer henter data fra havet
Efter at forskerne har smeltet hul ned gennem ishylden, sænker de forskelligt videnskabeligt udstyr ned i vandet under isen – blandt andet lydsensorer, der måler havstrømme, og boreudstyr, der kan hente prøver op fra havbunden under Antarktis.

5. Uventet liv dukker op i dybet
Et kamera sænkes 350 meter ned til havet under ishylden, og pludselig fyldes billedet af myldrende krebsdyr. Forskerne er forundrede over, at liv kan eksistere i det kolde vand langt fra Solens lys, og fundet skaber overskrifter i hele verden.

6. 3D-billeder viser isens opbygning
Radarenheder i kasser bliver jævnligt trukket langsomt hen over isen bag en snescooter. Målingerne gør forskerne i stand til at afbilde islagene i tre dimensioner, hvilket hjælper dem med at kortlægge klimaforandringernes konsekvenser på Antarktis.

7. Fragtfly flyver forskere hjem
Et C130-fly, bedre kendt som Hercules, transporterer forskerne tilbage til New Zealand. Passagersæder kan installeres langs siderne i flyets fragtrum, men det er ikke designet til passagerkomfort og ryster derfor betragteligt.