Craig Stevens/NIWA
6 boring fortsat

Forskere finder gemt verden under isen

I 2022 borede newzealandske forskere sig 500 meter ned i Antarktis’ iskapper og stødte på et uventet mylder af liv.

I 2022 tog 24 forskere fra New Zealand til Antarktis for at undersøge havstrømme, smeltevand og klimaforandringer. Her kan du opleve ekspeditionen i billeder.

Forskere fragtes til ishylde
© Craig Stevens/NIWA

1. Forskere fragtes til ishylde

Forskerne fra New Zealand er på vej til Antarktis’ såkaldte Ross-ishylde, en flydende ismasse på størrelse med Frankrig. Undervejs genoptankes flyet med brændstof, som er efterladt af transportholdet, der fragter tungt udstyr via landjorden.

Telte smelter sneen
© Craig Stevens/NIWA

2. Telte smelter sneen

Hver af de 24 forskere overnatter i eget telt. For at holde varmen sover de på termomadrasser. Teltene bliver relativt varme, især i sommermånederne, og synker derfor langsomt længere og længere ned i sneen.

Varmt vand borer ned til havet
© Craig Stevens/NIWA

3. Varmt vand borer ned til havet

Forskerne bruger et såkaldt varmtvandsbor til at komme ned gennem isen. Boret smelter hul vha. vand på ca. 90 °C. Det kræver stor præcision, da udstyret konstant truer med at fryse fast og sætte en stopper for hele ekspeditionen.

Sensorer henter data fra havet
© Craig Stevens/NIWA

4. Sensorer henter data fra havet

Efter at forskerne har smeltet hul ned gennem ishylden, sænker de forskelligt videnskabeligt udstyr ned i vandet under isen – blandt andet lydsensorer, der måler havstrømme, og boreudstyr, der kan hente prøver op fra havbunden under Antarktis.

Uventet liv dukker op i dybet
© Craig Stevens/NIWA

5. Uventet liv dukker op i dybet

Et kamera sænkes 350 meter ned til havet under ishylden, og pludselig fyldes billedet af myldrende krebsdyr. Forskerne er forundrede over, at liv kan eksistere i det kolde vand langt fra Solens lys, og fundet skaber overskrifter i hele verden.

3D-billeder viser isens opbygning
© Craig Stevens/NIWA

6. 3D-billeder viser isens opbygning

Radarenheder i kasser bliver jævnligt trukket langsomt hen over isen bag en snescooter. Målingerne gør forskerne i stand til at afbilde islagene i tre dimensioner, hvilket hjælper dem med at kortlægge klimaforandringernes konsekvenser på Antarktis.

Fragtfly flyver forskere hjem
© Craig Stevens/NIWA

7. Fragtfly flyver forskere hjem

Et C130-fly, bedre kendt som Hercules, transporterer forskerne tilbage til New Zealand. Passagersæder kan installeres langs siderne i flyets fragtrum, men det er ikke designet til passagerkomfort og ryster derfor betragteligt.