Forskere vil genfryse Arktis med vandpumper

For at standse den faretruende nedsmeltning af isen på Arktis har forskere udtænkt en plan: 10 mio. pumper skal plaske vand op på iskappen for at gøre den tykkere.

Isbjørnerne lider også under den smeltende is på Arktis.

© Shutterstock

Isniveauet skal tilbage til samme mængde som for ca. 15 år siden.

Sådan lyder det ambitiøse mål for et ligeså ambitiøst projekt.

Bag projektet står en gruppe forskere fra Arizona State University i USA. Og de har en – relativt – simpel opskrift på at løse problemet med voldsomt store mængder smeltende is på Arktis.

10 millioner vandpumper

Ifølge forskerne kan situationen tøjles med 500 milliarder dollars (3,5 billioner kroner).

Pengene skal bruges til at producere 10 mio. vinddrevne pumper, som skal transportere vandet under isen op på isens overflade, hvor den vil fryse og gøre iskappen tykkere.

Til at bygge pumperne skal der bruges 100 mio. tons stål, og det vil tage ca. 10 år. De mange pumper skal spredes ud over 10% af Arktis.

Øger isen med 1 meter

Pumperne vil ifølge en af forskerne bag planen, Steven Desch, kunne tilføje en ekstra meter is til den nuværende is på Arktis – som sjældent er tykkere end 2-3 meter.

Og tykkere is betyder længerevarende is.

”Vores eneste strategi for øjeblikket lader til at være at fortælle folk, at de skal stoppe med at forbrænde fossile brændstoffer. Det er en god ide, men vi bliver nødt til at gøre meget mere end det, hvis vi vil stoppe isen på Arktis i at forsvinde,” siger Densch til The Guardian.

Planen er ikke finansieret og skal ikke betragtes som den endegyldige løsning på situationen – men nok mere som et konkret indspark i debatten.