Shutterstock

Forskere vil hente verdens ældste is

Fem år. Så lang tid vil et hold af forskere bore for at nå 2,7 kilometer ned i isen i Antarktis og hente en flere millioner år gammel iskerne. Forskerne håber, at boringen kan afsløre sandheder om fremtidens klima.

Et europæisk hold af klimaforskere vil bore sig ned til verdens ældste is for at blive klogere på Jordens istider.

Målet er at hente en iskerne, som rækker helt ned til 2,7 km under overfladen af isen på Antarktis, og forskerne regner med, at det vil tage fem år at nå derned.

Den nederste del af iskernen vil være 1,5 mio. år gammel, og forhåbentlig bærer den stadig tydelige lag, som kan fortælle om alle Jordens klimaskift fra den tid og frem til i dag.

En 1,5 mio. år gammel iskerne fra Antarktis skal både fortælle om fortidens istider og forudsige fremtidens.

© Thibaut Vergoz, French Polar Institute

Boringer skal afsløre fremtidens klima

Især ét spørgsmål trænger sig på for forskerne. Fra boringer i havbunden ved de, at der skete en forandring i den rytme, som istiderne kommer og går med, for ca. 1,2 mio. år siden.

Før den tid kom istiderne med ca. 40.000 års mellemrum, men siden er mellemrummet øget til 100.000 år.

Måske findes forklaringen i atmosfærens sammensætning og temperatur, og det er præcis det, som kan aflæses i iskernen.

I små luftbobler er atmos­færens indhold af bl.a. CO2 bevaret, og forholdet mellem forskellige udgaver, såkaldte isotoper, af ilt og brint afslører temperaturen.

CO2 i atmosfæren giver et varmere klima, men måske kan det på sigt udløse en istid, fx fordi det kan ændre havstrømmenes løb.

Iskernen vil også kunne bruges til at sammenligne fortidens klima med nutidens – og måske endda forudsige fremtidens.

For eksempel kan forskerne se, hvor meget CO2 der har været i atmosfæren på tidspunkter, hvor klimaet pludselig er skiftet fra en varmeperiode til en istid, og om der er et særlig kritisk punkt, som kan have udløst skiftene.