Træer har forskellige vækststrategier, som alle har fordele og ulemper. Træer, der vokser hurtigt, bliver ofte ikke så gamle, som deres mere langsomt voksende kollegaer. Men træerne skal også træffe et andet valg, nemlig mellem hurtig reproduktion eller stor vækst. Og her gør de langlivede pionerer et offer. De vokser hurtigt, men de bliver gamle. Til gengæld reproducerer de sig selv meget langsommere end deres mere lavstammede naboer.
Vores nuværende klimamodeller har indtil nu behandlet alle træer ens uden at tage højde for deres forskellige vækststrategier, og derfor undervurderes effekten af de langlivede pionerer, som forskerne nu mener, at vi bør beskytte tidligt i deres liv.
Gamle træer stopper med at optage CO2
Størrelse og alder er dog ikke alt. Faktisk viser en anden undersøgelse i tidsskriftet Nature, at visse træer stopper med at vokse og optage CO2, når de når en vis alder – uanset omgivelsernes CO2-niveauer.
Det skyldes, at træets vækst også afhænger af de tilgængelige næringsstoffer. Forskerne undersøgte australske eukalyptustræer, som stoppede med at vokse, fordi jorden omkring dem manglede fosfor.
I forhold til CO2-regnskabet gør det derfor ingen forskel at lade de gamle eukalyptustræer stå. Faktisk kunne man forestille sig en situation, hvor det er mere gavnligt at fælde dem, hvis man kan garantere, at de bliver brugt til byggemateriale som erstatning for fx beton.
Forskerne bag undersøgelsen slår dog fast, at andre regler kan gælde for andre trætyper og områder, hvor jorden er mere næringsrig. Hvad betyder det for de store pionertræer? Jo, måske fortsætter de ikke for evigt med at støvsuge CO2 fra atmosfæren, men til gengæld opsuger de meget mere end deres naboer i løbet af deres levetid.