Gigantisk gletsjer slår sprækker i Grønland

Billeder fra rumfartsorganisationen NASA afslører en faretruende stor sprække på midten af en af Grønlands største gletsjere. Forskere frygter nu, at den river sig løs og sætter fut under afsmeltningen af indlandsisen.

I 2012 løsrev et 130 kvadratkilometer stort isbjerg sig fra gletsjeren og bevægede sig senere ud i fjorden. Forskerne frygter nu at et endnu større stykke forlader gletsjeren.

© NASA

Den er omkring 70 kilometer lang, 15 kilometer bred og så truer store dele af den lige nu med at løsrive sig og forsvinde i havet.

Petermann-gletsjeren i den nordvestlige del af Grønland er en af de største gletsjere på den nordlige halvkugle og lige nu i fare for at blive et kæmpe stykke fattigere.

Det viser nye billeder fra NASA, der afslører en bekymrende stor revne midt på den gigantiske iskappe.

Bekymrer forskerne

Det var i første omgang den hollandske forsker Stef Lhermitte, der fangede NASA's opmærksomhed med denne post på Twitter.

Og selvom revner i gletsjere ikke er et usædvanligt syn, er den nye opdagelse alligevel ekstra alarmerende, da den netop forgrener sig i midten af den store gletsjer og ikke i kanterne, som vi tidligere har set det.

Det bekymrer forskerne, der hverken kan forklare, præcis hvordan revnen er opstået, eller hvordan den kommer til at udvikle sig. Én ting understreger de dog:

”Isen falder langsomt men sikkert fra hinanden,” lyder det fra Eric Rignot, fra NASA til Washington Post.

Truer indlandsisen

© NASA

Særligt bekymrende er det, at sprækken bevæger sig i retningen af en tidligere sprække, der strækker sig fra den østlige del af gletsjeren mod midten.

Rammer de to hinanden kan det betyde, at gletsjeren løsriver sig. Og det kan få katastrofale kosekvenser, da den netop fungerer som en buffer mellem det åbne hav og indlandsisen.

Jo mindre buffer, jo hurtigere kommer isen på land til at smelte. Og det kan få havniveauet til at stige til dramatiske niveauer.