
En enorm bølge af iskold luft skyllede i november 2014 ind over USA. I delstaten Wyoming, som 1. november havde oplevet over 22 graders varme, dykkede temperaturen til under -32 grader den 12. november.
I løbet af samme vinter blev storbyen Boston dækket af tre meter sne, mens Hudsonfloden i New York frøs til is.
Denne type ekstrem vinterkulde er gennem de sidste årtier blevet mere almindelig – det viser en stor analyse, som netop er udgivet i tidsskriftet Science. Senest fandt det sted i år, hvor ekstrem kulde bl.a. slog mindst 111 mennesker ihjel i Texas.
Ved hjælp af 40 års satellitdata og avancerede nye klimamodeller kunne analysen samtidig afsløre årsagen bag de ekstreme vintre: global opvarmning.
Varme forstyrrer luftstrømme
Under normale forhold er luften over Arktis iskold om vinteren, og der ligger et stabilt lavtryk over regionen, som fastholder den kolde luft.
I kanten af lavtrykket løber den polare jetstrøm, og den adskiller kulden mod nord fra den varmere luft sydpå.
Opvarmning af de polare områder skaber små lommer med varm luft, som svækker det stabile lavtryk over Arktis og får den polare jetstrøm til at svinge sydpå.
Jetstrømmens sving medfører usædvanligt kolde vintre med storme og kraftigt snefald.
Klimaændringer forklaret på et minut
I vores video nedenfor giver vi dig et lynhurtigt overblik over de klimaforandringer, som netop nu finder sted på vores planet. Se med og lær om, hvorfor global opvarmning vil give os mere tørke og flere altødelæggende orkaner.