Tre millioner år gammel oversvømmelse kan gentage sig

Hvis global opvarmning får temperaturen til at stige bare en eller to grader, kan havene på sigt stige seks meter.

Global opvarmning flooding

Igennem tre millioner år er vandstanden flere gange steget helt op til seks meter som følge af en temperaturstigning på en til to grader.

Global opvarmning er et ældgammelt fænomen

Amerikanske forskere fra Oregon State University i USA advarer i en ny undersøgelse om, at historien er ved at gentage sig. De har analyseret tidligere konsekvenser af den smeltende polaris og har fundet ligheder mellem klimaforholdene i dag og for tre mio. år siden.

Dengang var CO2-indholdet i atmosfæren omtrent på samme niveau som nu. Det fik temperaturen til at stige og isen på land til at smelte. Resultatet var, at vandstanden var seks meter højere end i dag. Der kan dog gå århundreder eller tusinder af år, før den fulde effekt af den smeltede is viser sig.

Læs mere om oversvømmelse her!

Global opvarmning: to scenarier

Ifølge FN’s klimapanel, IPCC’s, seneste rapport kan en stigning i det gennemsnitlige havniveau fra år 2081 til 2100 - altså på lidt kortere sigt - sammenlignet med perioden 1986-2005 i værste fald nærme sig en meter.

BEDSTE SCENARIE: Temperaturen stiger kun en grad, og det gennemsnitlige havniveau stiger 0,45 m.

VÆRSTE SCENARIE: Temperaturen stiger 3,7 grader, og havniveauet stiger 0,82 meter.

Kloden bliver varmere

Global opvarmning og smeltende poler. Klimaet er under forandring, men hvorfor og hvor hurtigt sker det? Mød forskerne i en duel på global opvarmning her i artiklen: