Global opvarmning: Voldsom kædereaktion truer os
Når temperaturen stiger, smelter isen, og havene stiger. Det kan forskubbe Jordens geologiske balance og udløse vulkansk hyperaktivitet, kæmpe metaneksplosioner og kaskader af jordskælv i en enorm kædereaktion.

I juli 2014 dukkede et kæmpemæssigt krater pludselig op på Jamalhalvøen i det nordvestlige Sibirien. Inden for få uger blev to lignende mystiske huller opdaget i den sibiriske tundra.
Teorier om alt fra meteornedslag til våbenafprøvning forsøgte at forklare de op til 80 meter brede jordhuller.
Men ved nærmere eftersyn kunne geologer fastslå, at kraterne ikke stammer fra en genstand, som med stor kraft er hamret ned i det øde område: Hullerne er skabt af enorme gaseksplosioner under Jordens overflade.
Gasbomber gemmer sig i isen
Når global opvarmning smelter permafrosten i Sibirien, Canada og Alaska, tør samtidigt store lagre af drivhusgassen metan, som ligger frosset i jorden.
Metan fylder 164 gange mere som gas end som is, så trykket i jorden stiger eksplosivt, når metanen smelter. Til sidst vil de underjordiske gasbomber detonere og efterlade store kratere i jorden.
Forskerne forudser, at mange flere lignende huller vil opstå over hele Arktis, når kloden bliver varmere. Men hullerne er bare forvarsler om den enorme kæde af konsekvenser, opvarmningen vil medføre.
Gasser holder på Jordens varme
Global opvarmning skyldes et forhøjet niveau af drivhusgasser som fx metan og CO2 i atmosfæren.
Gasserne returnerer en del af varmestrålingen fra Jorden til den nedre atmosfære, før varmen slipper ud i verdensrummet. Uden isoleringen ville Jorden være 30 °C koldere – men for meget drivhusgas i atmosfæren hæver omvendt temperaturen på Jorden.