Project Vesta

Grønne sandstrande kan indfange hele verdens CO2

Et grønt og billigt mineral spredt ud over alverdens sandstrande har potentiale til at fjerne hele menneskehedens årlige CO2-udledning, mener det amerikanske firma bag ideen.

"Vi er allerede forbi det punkt, hvor vi kan standse global opvarmning." Sådan lyder den hårde besked i ny forskning publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature.

Ifølge forskerne viser klima-modeller, at den menneskeskabte udledning af drivhusgasser har igangsat en selvforstærkende cyklus, der vil øge den global opvarmning - og det er selv, hvis vi stoppede al udledning nu.

Forskerne forudsiger, at den globale temperatur vil stige med 3° grader celcius og, at vandstanden i havene vil stige med 2,5 meter frem mod år 2500. For at forhindre det scenarie skulle vi have standset al udledning af drivhusgasser mellem 1960-1970. Vi er altså flere årtier bagud.

Men der er stadig håb. Det kræver dog, at vi ikke kun standser vores CO2-udledning, men også aktivt begynder at trække CO2 ud af atmosfæren.

Helt præcist skal vi, ifølge forskerne, begynde at fjerne 33 gigaton CO2 fra atmosfæren hvert år. Det er en enorm mængde, men et amerikansk non profit-firma ved navn Project Vesta har søsat et pilotprojekt på en caribisk strand, der måske kan hjælpe os godt på vej.

Bølger kværner mineral til CO2-dræber

Ideen er videnskabeligt underbygget, men endnu ikke afprøvet i virkeligheden.

Og konceptet er elegant: Spred et billigt, grønt mineral ved navn olivin på verdens strande. Når bølgerne vælter ind over mineralet, bliver det langsomt malet til småsten, som trækker CO2 fra vandet og luften og fører det ud i havet i form af bicarbonat.

Bicarbonat bliver til calciumcarbonat, som koraller og andre havdyr bruger til at bygge skaller. Når de dør, bliver skallerne til kalksten, som binder CO2 i millioner af år.

Det vulkanske mineral olivin findes i rigelige mængder i Jordens øvre kappe og reagerer nemt med CO2, når det knuses af bølgekraft. Et ton olivin kan optage 1,25 tons CO2 fra havet.

© Project Vesta

På den måde accelererer man et naturligt kredsløb, som allerede findes i naturen, men som bevæger sig i snegletempo, fx når regn forvitrer sten. Project Vestas løsning sætter tempoet op ved at tilføje mineralet direkte til havet.

Da olivin findes i store mængder, og der nærmest ingen efterspørgsel er, mener folkene bag Project Vestas, at de kan sprede mineralet på lokale strande for helt ned til 65 kroner per ton.

2% af verdens strande kan fjerne 100% af verdens CO2

En yderligere fordel ved projektet er, at kan være med til at neutralisere havets surhed.

Forsuringen af havene sker løbende, fordi vandmasserne selv absorberer en vis mængde CO2 fra atmosfæren. Men havene kan ikke absorbere i det uendelige, og samtidig er det en uheldig bivirkning, at kuldioxiden danner kulsyre, når den opløses vand. Det er en stor trussel for biodiversiteten i havet.

Da calciumcarbonaten fra de grønne olivin-strande er basisk, kan Project Vestas' grønne strande imidlertid være med til at opretholde balancen.

Hvorfor spreder man så ikke bare mineralet på landjorden? Jo, for det første vil man undgå at stjæle landareal fra landbruget. For det andet fungerer bølgerne som en selvkørende mølle, der konstant sørger for at holde nedbrydningsprocessen kørende.

Ifølge Project Vesta indfanger deres mineral-løsning 20 gange mere CO2 end indsamlingen af olivin udleder, og hvis bare 2% af klodens strande kan gøres grønne, vil det kunne opfange 100% af menneskets årlige udledninger.

De næste år vil vise, om projektet formår at omsætte de håbefulde beregninger til handling, når det første virkelighedstro forsøg er kommet undervejs i Caribien.