"Vi er allerede forbi det punkt, hvor vi kan standse global opvarmning." Sådan lyder den hårde besked i ny forskning publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature.
Ifølge forskerne viser klima-modeller, at den menneskeskabte udledning af drivhusgasser har igangsat en selvforstærkende cyklus, der vil øge den global opvarmning - og det er selv, hvis vi stoppede al udledning nu.
Forskerne forudsiger, at den globale temperatur vil stige med 3° grader celcius og, at vandstanden i havene vil stige med 2,5 meter frem mod år 2500. For at forhindre det scenarie skulle vi have standset al udledning af drivhusgasser mellem 1960-1970. Vi er altså flere årtier bagud.
Men der er stadig håb. Det kræver dog, at vi ikke kun standser vores CO2-udledning, men også aktivt begynder at trække CO2 ud af atmosfæren.
Helt præcist skal vi, ifølge forskerne, begynde at fjerne 33 gigaton CO2 fra atmosfæren hvert år. Det er en enorm mængde, men et amerikansk non profit-firma ved navn Project Vesta har søsat et pilotprojekt på en caribisk strand, der måske kan hjælpe os godt på vej.
Bølger kværner mineral til CO2-dræber
Ideen er videnskabeligt underbygget, men endnu ikke afprøvet i virkeligheden.
Og konceptet er elegant: Spred et billigt, grønt mineral ved navn olivin på verdens strande. Når bølgerne vælter ind over mineralet, bliver det langsomt malet til småsten, som trækker CO2 fra vandet og luften og fører det ud i havet i form af bicarbonat.
Bicarbonat bliver til calciumcarbonat, som koraller og andre havdyr bruger til at bygge skaller. Når de dør, bliver skallerne til kalksten, som binder CO2 i millioner af år.