Shutterstock

Guide: Løs klimakrisen fra dit hjem

Kan du redde klimaet og spare penge samtidig? Svaret er ja. Illustreret Videnskab har samlet fem simple tips, som kan hjælpe dig med at sænke dit klimaaftryk.

Bruger du sparepærer, vasker tøj i koldt vand og tager cyklen på arbejde? Så har du plukket alle de lavthængende frugter, når det kommer til at mindske dit eget private klimaaftryk. Men hvad er så næste skridt? Hvordan nedbringer du dine udledninger yderligere?

Svaret finder du her i denne guide, og det er ikke så besværligt, som du måske frygter. Du kan gå i gang med det samme, og hvis du følger vores råd, har du god mulighed for at spare tusindvis af kroner hvert år.

Madspild

Udnyt alle fødevarer

CO2 sparet: 200 kg om året pr. person

© Shutterstock

Hvorfor?

Ifølge FN har madspild ansvaret for mellem otte og ti procent af verdens CO2-udledning. Når du fx skrotter en overmoden avocado, så går al den gødning og alt det vand spildt, som blev brugt i produktionen. Det samme gælder alt det fossile brændsel, som gik til at transportere den hele vejen fra fx Mexico. Derfor er der god grund til at reducere sit madspild.

Hvordan?

Du kan få hjælp til at reducere madspild med forskellige apps til telefonen, der leverer opskrifter baseret på de rester, du har i køleskabet, giver råd til opbevaring af fødevarer eller guider dig til restauranter, som deler overskydende madvarer ud. Madspild kan også holdes nede ved fx at lave en madplan, undgå mængderabatter og udnævne en hylde i køleskabet til varer, som er ved at blive for gamle.

Grøntsager

Dyrk grøntsager i vindueskarmen

CO2 sparet: 1 kg pr. kg grønt

© Shutterstock

Hvorfor?

En kalorie fra en plante har et klimaaftryk, der er 10 til 40 gange lavere end en kalorie fra kød. Men aftrykket fra plantebaseret mad kan sænkes yderligere ved at dyrke afgrøderne lokalt. På grund af transporten er klimaaftrykket fra fx 1 kg importerede æbler fire gange højere, end hvis æblerne var dyrket lokalt. Fordelen ved at dyrke lokalt forsvinder dog ofte, hvis dyrkningen kræver et opvarmet drivhus.

Hvordan?

Du kan sænke dine udledninger ved at dyrke dine egne grøntsager – så længe du ikke benytter dig af et energikrævende opvarmet drivhus. I stuens vindueskarm kan du fx give dig i kast med at dyrke tomater, salat, grønkål, spinat, radiser, agurker, bønner, ærter, bladselleri eller forskellige krydderurter. Har du godt med plads eller en altan, kan du tilføje kartofler, gulerødder og løg i spande.

Varme

Styr varmeforbruget intelligent

CO2 sparet: 375 kg om året pr. husstand

© Shutterstock

Hvorfor?

CO2-aftrykket fra opvarmning afhænger af, om dit hjem er nybygget eller gammelt, og hvilken opvarmningsform der bliver brugt. Det er værst og samtidig dyrest at varme op med oliefyr og billigst med en jord-til-vand- eller luft-til-vand-varmepumpe – den årlige prisforskel for en familie i en 130 kvadratmeter stor bolig kan være 25.000 kroner. Men uanset hvad kan intelligent styring af husets temperatur spare dig for både penge og drivhusgas.

Hvordan?

Optimal styring af dit varmeforbrug kan opnås med intelligente termostater. Ifølge producenterne kan apparaterne under visse omstændigheder hjælpe dig med at opnå op til 30 procents reducering af dit varmeforbrug. Det sker gennem et avanceret kontrolsystem, som lærer familiens behov og daglige gøremål at kende og justerer opvarmningen; fx sænker det temperaturen om natten og i dagtimerne på hverdage, hvor alle er taget hjemmefra.

Levetid

Forlæng dine tings levetid

CO2 sparet: 25 kg om året pr. digital enhed (ved at fordoble levetid)

© Shutterstock

Hvorfor?

Inden du tager din nye smartphone i brug, har den allerede forårsaget udledningen af ca. 55 kg CO2. Det svarer nogenlunde til tøjvask for en hel familie i et halvt år. For en tablet eller en bærbar computer er tallet endnu højere. Den samme pointe gør sig gældende for tøj. Ifølge FN’s Økonomiske Kommission for Europa, UNECE, står modeindustrien for et sted mellem to og otte procent af de globale drivhusgasudledninger.

Hvordan?

Fordi produktionen af elektroniske apparater eller tøj udleder store mængder CO2, er det en god idé at mindske dit forbrug af den slags varer. Det gøres ved at forlænge levetiden på dine ting. Hvis telefonens skærm fx går i stykker, så få skærmen skiftet i stedet for at købe en ny telefon. Samme princip gælder tøj. For bare 20 år siden beholdt vi hvert stykke tøj dobbelt så lang tid, som vi gør i dag, så det kan sagtens lade sig gøre.

Energi

Producér din egen energi

CO2 sparet: op til 0,4 kg pr. kWh

© Shutterstock

Hvorfor?

Et af de vigtigste skridt på vejen mod en klimaneutral fremtid er at erstatte energi fra fossile brændstoffer med grøn energi. En analyse fra 2017 viser fx, at en kilowatt-time fra solenergi koster seks gram CO2, mens den samme mængde energi fra et kulkraftværk koster 109 gram CO2. Og selvom produktionen af vedvarende energi fungerer bedst på stor skala, kan der godt være lidt at hente ved at installere dit eget lille solcelleanlæg.

Hvordan?

En populær størrelse solpanel er 100 watt. Det måler ca. 120 x 50 cm og producerer 0,1 kWh pr. time. Det er nok til at oplade både din smartphone, din bærbare og fx en Bluetooth-højttaler og – med et batteri – drive dine LED-lamper om aftenen. Om få år kan en anden oplagt mulighed meget vel blive gennemsigtige solceller, der erstatter almindeligt vinduesglas. Uanset hvad er gevinsten ved et lille privat solcelleanlæg dog relativt lille, som det ser ud nu.