Shutterstock
Døde muslinger på sandstrand

Hedebølge dræber over en milliard havdyr

Eksperter frygter katastrofale konsekvenser for økosystemer langs Nordamerikas vestkyst, efter en hedebølge har dræbt store mængder havdyr.

Et sørgeligt syn møder for tiden strandgængere langs USA og Canadas nordvestkyst.

Hedebølgen i juni har udraderet en masse af havets liv - primært snegle, muslinger og tang - der nu skyller op af Stillehavet.

Eksperter vurderer, at det store tab af liv kan få alvorlige konsekvenser for økosystemet, da dyr længere oppe i fødekæden kommer til at mangle byttedyr.

Ørkenvarme koster liv

I løbet af fire dage i slutningen af juni og starten af juli steg temperaturerne til rekordhøjder hele vejen op langs Nordamerikas nordvestkyst.

I British Columbia satte landsbyen Lytton ny varmerekord for hele Canada med 46 grader søndag den 27. juni. Dagen efter viste termometret 48 grader.

I den amerikanske by Portland målte meteorologer samme dag lidt over 46 grader - en ny rekord for staten Oregons hovedstad.

Det er lige så varmt, som det gennemsnitligt bliver samme dag i den californiske ørken med det ildevarslende navn Death Valley.

Og hverken mennesker eller dyr er vant til ørkenvarme på de nordligere breddegrader. Sundhedsmyndighederne anslår, at hedebølgen har medført hundredvis af dødsfald i Canada og USA.

Klimaforandringer koger havets økosystem

De ekstreme temperaturer har imidlertid fjernet langt mere liv under havoverfladen end over den.

Et team af zoologer fra University of British Columbia har undersøgt dyrelivet ved strandende omkring Vancouver, og de er chokerede over, hvor hård hedebølgen har været ved kystens planter, skaldyr og snegle.

Langs en strækning på én kilometer anslår eksperterne, at mere end 100 millioner havsnegle af arten andeskæl ligger døde hen.

Ligeledes har zoologerne fundet store mængder døde muslinger flere steder langs stranden.

Muslingebanke på sten over vand

Hedebølgen har været særlig hård ved havdyr, der lever i tidevandszonen. Hundreder af millioner muslinger er døde af de ekstreme temperaturer, og det kan få alvorlige konsekvenser for havets økosystem.

© Shutterstock

De mange døde muslinger kan være et varsel om konsekvenser af langt mere vidtrækkende karakter end den nuværende øjeblikkelige massedød.

Muslingebanker er således hjemsted for en lang række organismer, ligesom muslingerne filtrerer havvandet for blandt andet giftige alger.

De spiller derfor en vigtig rolle i havets økosystem, ligesom de er en væsentlig fødekilde for andre havdyr som søstjerner, fugle og snegle.

Eksperterne frygter derfor, at det massive maritime dødsfald vil få katastrofale konsekvenser for havets fødekæde, og at talrige arter vil uddø.