Shutterstock

Hvor klimavenlige er blomsterne til mor?

Hvor meget sviner blomsterindustrien, og hvordan sikrer jeg mig en klimavenlig buket til mors dag?

Mors dag-buketten er alt andet end klimavenlig.

For selvom blomster er smukke og velduftende, har blomsterindustrien en grim skyggeside – den oser af drivhusgasser.

Mens fødevarelandbruget får hård kritik for at udlede massive mængder drivhusgasser, hører vi sjældent om blomsterproduktionens bidrag.

Den globale industri for afskårne blomster er stor og havde i 2020 en værdi på op mod 215 mia. kroner. I 2027 ventes værdien at stige til over 300 mia. kroner – især pga. den internationale blomsterhandel.

Blomster importeres fra Kenya og Colombia

USA importerer fx afskårne blomster fra Colombia og Ecuador, mens vi i Europa får store leverancer fra Kenya.

De lange transportruter er hovedårsagen til, at blomsterindustrien er en klimasynder.

For at blomsterne ikke skal visne, transporteres de i fly med køleanlæg. Nedkølingen forlænger blomsternes levetid, men betyder samtidig, at flyet må bruge ekstra meget brændstof og dermed øge sin CO2-udledning.

I 2018 udledte importen af blomster fra Colombia til USA i forbindelse med valentinsdag omkring 360.000 tons CO2. Det svarer til den årlige udstødning fra ca. 78.000 personbiler.

Og så er transporteren videre rundt i landet med lastbiler ikke engang medregnet.

Hvis du vil skåne klimaet, bør du så vidt muligt købe lokalt dyrkede blomster til mor og alle andre, der fortjener en buket

31,1 kg – så meget CO2 udleder en buket med 11 hollandske og kenyanske blomster importeret til England. Er blomsterne dyrket lokalt, er tallet 3,3 kg CO2.