Shutterstock & Lotte Fredslund
jordklode julekugle

Hvor meget belaster julen klimaet?

I juledagene samles vi fra nær og fjern, fylder os med mad og overdænger hinanden med gaver. Hvor meget belaster juletraditionerne egentlig klimaet?

I vores del af verden er julen årets største forbrugsfest, og den sætter naturligt nok også sine tydelige klimaaftryk.

Ingen forskere har endnu opgjort det samlede regnestykke over den ekstra mængde drivhusgasser, juletraditionerne bidrager med, men der er udført natio­nale beregninger, som antyder problemets omfang.

Tallene viser, at julens største klimasyndere er vores store madforbrug, vores ekstra rejseaktivitet og ikke mindst produktionen og transporten af alle de julegaver, vi forkæler hinanden med.

Julen er også drivhusgassernes fest

Juletraditionerne sætter et stort klimaaftryk. Maden, rejserne og gaverne udgør de største poster på CO2-regnskabet.

flæskesteg
© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Maden er en klimabombe

Julemenuen er forskellig fra land til land, men der er altid rigeligt med mad, og det belaster klimaet. En traditionel dansk julemiddag udleder fx 32 kg CO2 pr. person.

glad familie
© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Samværet sluger benzin

Når familien samles til jul, medfører det ifølge britiske tal 195 km ekstra transport pr. person. Foregår rejsen med benzinbil, er omkostningen for klimaet 96 kg CO2.

røde julegaver under træ
© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Gaverne tager prisen

Gaverne sætter julens største klimaaftryk. Ifølge britiske tal udgør julegaver hele 20 pct. af vores årsforbrug af fx tøj, spil, bøger og kosmetik. Pris: 310 kg CO2 pr. person.

Undersøgelser fra Storbritannien har påvist, at indbyggerne i løbet af højtiden spiser ikke mindre end 80 pct. mere mad end i en tilsvarende periode andre tider på året.

Det store fødevareforbrug resulterer en markant stigning i CO2 -udledningen.

I 2011 udregnede forskere fra universitetet i Manchester således, at al den ekstra mad samlet set medfører udledninger af drivhusgas, som hvis en almindelig benzinbil kører 6000 gange rundt om Jorden.

Maden ryger i skraldespanden

Dertil kommer, at meget af den mad, vi køber ind til julen, ender med at gå til spilde. I Danmark vurderer organisationen Landbrug & Fødevarer, at hver dansker smider mad ud for 190 kr. ekstra i december sammenlignet med andre måneder.

Julen gør dermed en af de helt store klimaskurke endnu værre. Madspild står for op mod seks pct. af den globale udledning af drivhusgasser.

15 procent af gaverne kan undværes

Julens største ekstra forbrug og dermed klimaaftryk skyldes dog gaverne. I 2019 indsamlede den internationale økonomiske organisation OECD tal, som viser, at den gennemsnitlige europæer bruger 3500 kr. på julegaver.

Og andre tal fra World Economic Forum afslører, at 15 pct. af os får gaver, vi ikke bryder os om – mens ti procent af os ikke kan huske, hvad vi fik den seneste juleaften.