Undersøgelser fra Storbritannien har påvist, at indbyggerne i løbet af højtiden spiser ikke mindre end 80 pct. mere mad end i en tilsvarende periode andre tider på året.
Det store fødevareforbrug resulterer en markant stigning i CO2 -udledningen.
I 2011 udregnede forskere fra universitetet i Manchester således, at al den ekstra mad samlet set medfører udledninger af drivhusgas, som hvis en almindelig benzinbil kører 6000 gange rundt om Jorden.
Maden ryger i skraldespanden
Dertil kommer, at meget af den mad, vi køber ind til julen, ender med at gå til spilde. I Danmark vurderer organisationen Landbrug & Fødevarer, at hver dansker smider mad ud for 190 kr. ekstra i december sammenlignet med andre måneder.
Julen gør dermed en af de helt store klimaskurke endnu værre. Madspild står for op mod seks pct. af den globale udledning af drivhusgasser.
15 procent af gaverne kan undværes
Julens største ekstra forbrug og dermed klimaaftryk skyldes dog gaverne. I 2019 indsamlede den internationale økonomiske organisation OECD tal, som viser, at den gennemsnitlige europæer bruger 3500 kr. på julegaver.
Og andre tal fra World Economic Forum afslører, at 15 pct. af os får gaver, vi ikke bryder os om – mens ti procent af os ikke kan huske, hvad vi fik den seneste juleaften.