Klima-dødsfald koster milliarder

Op mod 12 procent af landets bruttonationalprodukt. Så meget koster tabet af menneskeliv som følge af luftforurening i lande som Kina ifølge en ny analyse.

nb_u39 Kulkraft

Verdens ledere var tirsdag samlet i New York for at diskutere klimaforandringer.

FN’s klimapanel har fastslået, at menneskets udledning af blandt andet CO2 er hovedsynderen i den globale opvarmning.

Men klimaet er ikke alene om at lide under forureningen. Hvert år koster udledningen af partikler fra kulkraftværker og transportsektoren fire millioner liv – og endnu flere penge.

Dødsfald koster 7.000 milliarder

Organisationen New Climate Economy har regnet sig frem til, hvor mange penge tabet af menneskeliv som følge af forurening koster de 15 største CO2-udledere.

I CO2-synder nummer 1, Kina, koster dødsfaldene samfundet, hvad der svarer til næsten 12 procent af landets bruttonationalprodukt, svarende til omkring 7.000 milliarder kroner.

På de følgende to pladser kommer ikke overraskende Rusland og Indien, mens Tyskland på fjerdepladsen er hårdest ramt blandt de europæiske lande.

Små partikler er synderen

Mens klimaet påvirkes af drivhusgasser i atmosfæren, er det små, luftbårne partikler i nærmiljøet, som trækker veksler på helbredet.

Kilden er imidlertid den samme – nemlig kulfyrede kraftværker og transportsektoren.

Figuren viser, hvor stor en procentdel af landenes bruttonationalprodukt tabet af menneskeliv som følge af luftforurening koster.