25 mio. kroner fra den amerikanske kongres hér og 18 mio. fra non-profit organisationer dér –der bliver postet penge i den kontroversielle forskningsområde solar geoengineering i øjeblikket.
Metoden går kort fortalt ud på at holde den globale temperaturstigning nede ved hjælp af kunstige støvskyer i stil med dem, der opstår, når vulkaner går i udbrud.
Men ikke alle forskere er sikre på, at klimafikset er en ubetinget god ide.
Svovl-paraply blokerer varmen
Det bedste eksempel på naturlig vulkansk påvirkning af atmosfæren er Mount Tamboras udbrud i 1815.
Den indonesiske vulkan spyede 100 kubikkilometer aske og svovlpartikler op i stratosfæren, hvorefter svovlpartiklerne blandede sig med vandmolekyler i 15-25 kilometers højde og dannede små dråber af svovlsyre, også kaldet aerosoler.
Aerosoler kan blive hængende i årevis, før de falder ned igen, og mens der svæver deroppe, fungerer de som en gigantisk parasol, der holder Solens lys ude. Da svovl-aerosolerne er lyse har de en høj albedo-effekt, ligesom fx sne. Det betyder, at de reflekterer en stor andel af Solens lys tilbage ud i rummet – og dermed varmeenergien.
Desuden kan aerosolerne være en slags gødning for skydække, fordi de tiltrækker vanddamp, som ellers ville være klumpet sammen og faldet som regn. Det modvirker også opvarmning.