Kloden smelter i dræbende hedebølge

I år 2100 kan ekstrem varme tage livet af 90.000 europæere, viser en ny EU-rapport. Derfor arbejder ingeniørerne på at redde os fra overophedning, uden at bruge energi på aircondition. Fremtidens huse kan selv holde indeklimaet svalt.

vandpose på hovede
© Shutterstock

Sommeren 2022 sendte ekstreme hedebølger ind over Europa og store dele af den nordlige halvkugle.

I Storbritannien viste termometeret for første gang nogensinde over 40 grader. I det centrale Portugal nåede temperaturen 47 °C og slog ny europarekord.

Og da det svalende efterår omsider satte ind, havde sommerens usædvanlig høje temperaturer kostet op imod 20.000 menneskeliv i Europa.

Sommeren endte med at blive den varmeste, der nogensinde er målt i Europa – gennemsnitstemperaturen var 0,4 grader højere end i sommeren 2021, der var den hidtil varmeste.

Men i fremtiden vil en sommer som den i 2022 slet ikke være usædvanlig.

Jorden, varme

I 2022 var kloden ramt af voldsom varme. På NASA’s vejrkort fra den 13. juli 2022 var temperaturen i de sorte områder over 40 °C.

© NASA

Afbrænding af kul, olie og gas udleder CO2, som forårsager drivhuseffekt og gør kloden varmere. Siden udledningen tog fart med industrialiseringen i midten af 1800-tallet, er den globale gennemsnitstemperatur steget med én grad.

Det lyder måske ikke af meget, men lige nu udleder vi mere CO2 end nogensinde før, så forandringerne vil blot blive større i de kommende år.

Hvis vi ikke reducerer udledningen, forventes det, at den globale gennemsnitstemperatur vil stige med yderligere mindst to grader inden år 2100. I bedste fald kan vi måske nøjes med en stigning på en halv grad, men i begge tilfælde vil den højere temperatur kunne aflæses direkte i dødstallene.

I en ny rapport anslår EU’s klimaeksperter, at når kalenderen viser år 2100, så vil 30.000 mennesker på et gennemsnitsår dø af varme i Europa.

Det sker, hvis temperaturen stiger blot 0,5 grader yderligere. Med en stigning på to grader, ender det årlige dødstal på 90.000.

En halv grad kan slå titusinder ihjel, fordi temperaturstigningen er et gennemsnit, der dækker både perioder med lavere temperatur og flere perioder med ekstreme hedebølger.

Varme er i dag det vejrfænomen, som slår flest ihjel, og hvis tabstallet skal reduceres, og det skal være tåleligt at bo i de tættest befolkede områder, så kræver det, at vi tilpasser vores byer. Og det er netop, hvad ingeniører er i fuld gang med.

Kroppen bliver overophedet

Kroppen ønsker at opretholde en kernetemperatur på 37,5 °C for at fungere optimalt. Omgivelsestemperaturer over 30 grader kan være ubehagelige, men kroppen kan stadig komme af med varme ved at svede.

Sved hjælper med at holde temperaturen nede ved at fordampe fra overfladen, men hvis omgivelsestemperaturen når op omkring 37 °C, reduceres effekten af at svede, og kroppen får svært ved at holde sig nedkølet.

Fontæne, Rom, turister

I århundreder har vandet i Roms fontæner kølet på varme dage. I 2022 nåede temperaturen op på 40 grader i den italienske hovedstad.

© Shutterstock

Når kernetemperaturen stiger, begynder kroppen at lukke ned. En kropstemperatur på mellem 37,5 °C og 40 °C kaldes overophedning og medfører ubehag. Hvis kropstemperaturen når op over 40 grader, er der tale om hedeslag, som kan være livstruende.

Du får hovedpine, bliver konfus og kan ikke tale klart. I værste tilfælde er næste trin muskelkramper, fald i blodtrykket, koma og til sidst hjertestop.

Derfor er det vigtigt at skåne kroppen fra ekstreme temperaturer, og det kan gøres ved at drikke rigeligt med vand, holde sig i skyggen og undlade fysisk arbejde i varmen. Men aktiv køling – aircondition – kan også hjælpe.

Kold luft giver varmere klima

Et airconditionsystem har en indedel og en udedel: Indendørs ledes et kølemiddel ind i en fordamper med lavt tryk, så væsken omdannes til gasform og bliver kold.

I udedelen sættter en kompressor gassen under tryk igen, så den kondenserer til væske og bliver varm. På den måde flyttes varmen indefra og ud ligesom i et køleskab. Men processen koster energi.

47 grader nåede temperaturen op på i Portugal. Det er den højeste, der nogensinde er målt i Europa.

Strømforbruget afhænger af temperaturforskellen mellem inde og ude, men hvis temperaturen i en bolig skal holdes 10 grader under udetemperaturen, kan forbruget let være 10-20 kWh i døgnet – 3500-7000 kWh pr. år.

Det er omtrent lige så meget strøm, som en gennemsnitsfamilie bruger på alt andet i husholdningen.

Produktionen af den mængde strøm udleder 1-2 tons CO2 pr. år, og når det ganges op med antallet af husstande i storbyer eller lande, giver det en uhyre stor udledning.

I USA anslår myndighederne, at der årligt bruges ca. 235 milliarder kWh på nedkøling af private hjem.

For at producere den mængde strøm udledes der omkring 160 millioner tons CO2 – fire gange så meget som Danmarks samlede udledning.

Bro, varme, indpakning

I sommeren 2022 blev Hammersmith Bridge i London pakket ind i kølende omslag. Ingeniører var bekymrede for, at varmen skulle få den til at slå revner.

© Ian Alexander

Energiforbruget gør den aktive nedkøling af luft til en dødsspiral. Brug af aircondition udleder CO2, som får temperaturen til at stige, så behovet for aircondition vokser yderligere.

Kulden kommer nedefra

En mere bæredygtig form for nedkøling ligger lige under vores fødder. Nogle meter nede i Jorden er temperaturen nogenlunde konstant hen over året: Om vinteren er jorden varmere end luften og om sommeren omvendt.

Jordvarmeanlæg udnytter temperaturforskellen til via en varmepumpe at varme huse op om vinteren, men jorden kan også bruges til at køle bygninger ned om sommeren via et passivt kølesystem, som ikke bruger strøm.

Den varme udeluft trækkes ned i underjordiske kanaler, hvor jorden køler den ned. Kanalerne munder ud inde i bygningen, hvor den kølige luft holder temperaturen nede.

Efterhånden som luften opvarmes, stiger den opad og lukkes ud gennem ventiler eller et soltårn – en sortmalet “skorsten” på siden af bygningen, som varmer luften yderligere op og dermed skaber et sug opad.

Den udstrømmende, varme luft skaber et undertryk inde i huset, som suger ny, afkølet luft ind via de underjordiske kanaler.

underjordisk kanal afbildning
© Claus Lunau

Underjordisk kanal køler huset

Ved at udnytte temperaturforskellen mellem jorden og luften er det muligt at køle en bygning ned næsten uden at bruge energi. Den varme luft indendørs søger opad og skaber et undertryk, som trækker ny frisk, afkølet luft ind.

Varm luft suges ned i undergrunden

En skakt fører den varme udeluft ned gennem en kanal et par meter under jorden, hvor luften bliver kølet ned.

Kølig luft strømmer ind

Fra den underjordiske kanal fordeles den kølige luft via en central ventilationsskakt til bygningens forskellige rum.

Soltårn suger varmen ud

“Soltårnet” fungerer som en skorsten, der varmes op af solen og trækker den varme, opstigende luft ud af bygningen.

På halvøen Coney Island i New York i USA er man netop nu ved at opføre et lejlighedskompleks med 463 boliger, som skal køles efter denne opskrift.

Under bygningen ledes luften gennem 153 skakter, der ikke ligger vandret, men er boret op til 150 meter ned i undergrunden. Hernede er lufttemperaturen konstant – og meget lavere end de op til 40 °C, som storbyen kan opleve om sommeren.

I Harare i Zimbabwe har indkøbscenteret Eastgate udnyttet passiv køling, siden det åbnede i 1996. Arkitekten, Mick Pearce, fik inspiration til bygningen fra termitters bo.

De små insekter bor i et tårn, hvor underjordiske passager giver en kontinuerlig indstrømning af kølig luft, som stiger op gennem tårnet og køler det ned.

Efter samme princip skabte Pearce et moderne indkøbscenter, som bruger 90 pct. mindre energi på køling end et tilsvarende konventionelt kølet byggeri.

10-12 grader lavere er temperaturen i de gader i ørkenbyen Phoenix i USA, hvor asfalten er malet hvid.

Både det afrikanske indkøbscenter og lejlighedskomplekset i New York er bygget til at holde i mange år. Over årene bliver energibesparelsen enorm, men bygningers lange levetid er også et problem, fordi effektive passive kølesystemer skal tænkes ind, allerede når huset tegnes.

Det er vanskeligt at få indbygget kold luft fra undergrunden i de eksisterende huse, som skal stå i mange år.

Hvid maling køler ørkenby ned

Heldigvis er der andre genveje til at gøre det lidt mindre ulideligt at være i en storby, når hedebølgen rammer. En af dem er noget så simpelt som hvid maling.

I den amerikanske millionby Phoenix kan temperaturen om sommeren nå op på 50 °C, og hvert år bliver ca. 300 af byens borgere ofre for varmen.

Den ekstreme hede i byen får et ekstra boost af den sorte asfalt, som dækker op imod 25 pct. af byens areal. Sort asfalt optager meget af den indstrålende varme og sender temperaturen i vejret.

3 ting, du kan gøre

Der er ikke noget, du kan gøre her og nu, for at forhindre en hedebølge i at ramme, men når temperaturen nærmer sig de 40 grader, kan du undgå de værste gener ved at følge tre simple råd.

Vand, flaske, glas
© Shutterstock

Drik tilstrækkelig meget vand

Din krop består af 60 pct. vand, og når du sveder, skal det tabte vand erstattes for at undgå dehydrering: hovedpine, kvalme og svimmelhed. Normalt er det nok at drikke ca. to liter i døgnet, men under en hedebølge kan behovet være det dobbelte.

Mand, varme, ventilator
© Shutterstock

Sluk ventilatoren, når heden er værst

Kroppen køler ned ved at lade sved på huden fordampe. En ventilator kan fremskynde fordampningen og nedkøle, men i ekstrem varme virker den ikke. Hvis luften er over 37 °C, vil luftstrømmen i stedet for at køle blot varme kroppen yderligere op.

Kvinde, sover, mørkt
© Shutterstock

Hold temperaturen nede i soveværelset

Et varmt soveværelse ødelægger den vigtige REM-søvn, som ruster hjernen til at bearbejde indtryk og information. Ved at lukke vinduet om dagen, når temperaturen er højest, og åbne det igen om aftenen, forøges chancen for en god nattesøvn.

Det har fået myndighederne til at forsøge sig med at male vejene i en lys farve. Indtil videre er 100 km sort asfalt malet lyse, og effekten er stor.

Temperaturen langs de lyse gader er 10-12 grader lavere end på sammenlignelige, sorte strækninger. Desuden reduceres risikoen for, at asfalten bliver blød i varmen og beskadiges af tung trafik.

Bystyret vil nu udbrede projektet, men andre simple løsninger kan også beskytte mod den værste hede.

I skyggen fra træer er temperaturen 20 grader lavere end i direkte sol, og hvis træerne er store nok, kan de kaste skygge på glohede bygninger.

Træer har også en effekt på lang sigt. Et 20-årigt træ har optaget ca. fem tons CO2, som dermed ikke bidrager til drivhuseffekten i atmosfæren.