I de seneste år har kloden oplevet en række urovækkende begivenheder. Tusindvis af havfugle, søløver og bardehvaler er vasket døde op langs Alaskas Stillehavskyst, og korallerne i Australiens Great Barrier Reef er for tredje gang på kun fem år blevet udsat for en dødelig masseafblegning.
Der er bred enighed om, at det er tegn på klimaforandringernes effekter, og flere forskere advarer om, at vi kan være på vej mod hurtige kollaps i økosystemer over hele kloden.
En undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Nature viser os for første gang noget om kollapsets timing.
Masseuddøen truer fra 2030
Ofte forestiller vi os klimaforandringerne som en gradvis proces, men den nye forskning konkluderer, at økosystemernes kollaps ikke er en glidebane. Det er en klippe.
Når temperaturstigninger rammer et område, hvor flere arter lever sammen i et stabilt klima, vil dyrene forsøge at tilpasse sig. Mange arter har ingen steder at flygte hen, og nogle vil blive udryddet.
Det kan skabe en dominoeffekt i økosystemet, som hurtigt udrydder en række andre afhængige arter. Bliver det for varmt for insekterne, har fuglene ikke noget at spise. Bliver det for varmt for bierne, kan planterne ikke reproducere sig selv – og så videre.