Shutterstock

Ny teknologi forvandler CO2 til diamanter

Et amerikansk firma laver diamanter ud af CO2 fra luften. Det er gode nyheder for en storforurenende smykkebranche.

Diamanter varer evigt, og det er godt nyt for klimaet.

Ædelstenene er nemlig lavet af kulstof - grundstenen i CO2. Jo mere kulstof der bindes i diamanter, desto mindre svæver rundt i atmosfæren og medvirker til global opvarmning.

Den idé har en gruppe amerikanere nu bygget en forretning på. Firmaet Aether sælger smykker med diamanter fremstillet af CO2, der bliver hevet ud af luften.

Hver karat fjerner to års forurening

Aether løser forureningsproblemet ved at skaffe deres kulstof direkte fra atmosfæren.

For hver karat – altså 200 milligram – fjerner de kunstige diamanter omkring 20 tons CO2 fra atmosfæren ifølge Aether. Det svarer til mere end dobbelt så meget, som en gennemsnitlig europæer udleder om året.

I praksis køber firmaet CO2 fra et anlæg i Schweiz, der har udviklet et specielt filter til at indfange kuldioxiden.

Se en video fra CO2-fangeren i Schweiz

Copyright: Climeworks

Når filterets molekyle-membran er mættet, varmes den op og frigiver det indfangede CO2. Derefter omdannes det til kulbrintegas, som er optimal til fremstilling af diamanter.

Til sidst køres gassen ind i en såkaldt CVD-reaktor, hvor høj temperatur og en kemisk reaktion udskiller det solide kulstof og får de kostbare mineraler til at vokse frem.

Processen tager 2-3 uger og kører på strøm fra vedvarende energikilder, så ædelstenene ifølge Aether ender med at opfange mere CO2, end de udleder.

Smykkeindustrien er storforurener

Kunstige diamanter er ikke en ny ting. Allerede i 1950’erne lærte forskere at efterligne de dramatiske forhold i jordens kappe, hvor naturlige diamanter dannes.

Ved at køre pulveriseret kulstof gennem et reaktorkammer under højt tryk og ekstrem varme opstår kunstige diamanter, som kemisk set er magen til de naturlige.

Problemet med de kemiske kopier er, at kulstoffet skal findes et sted. I praksis stammer det ofte fra fossile brændstoffer, som først skal hentes op af jorden. Det er med andre ord ikke specielt klimavenligt.

Den traditionelle smykkeindustri anslås til at udlede mindst 12 millioner tons CO2 om året.

Diamantminer alene står for mere end 7 millioner tons CO2 - det samme som 1,5 millioner personbiler.

Minerne har også en lang række andre negative konsekvenser – fx forbruger de hvert år nok vand til at forsyne Kenyas befolkning i 5 måneder.

Er du nysgerrig på hvad dit CO2-aftryk er? Få overblikket med vores CO2-beregner!