Shutterstock
Hvide sko

Nyt materiale kan forvandle CO2 til tøj og sko – med minimal energi

Forskere har opfundet et materiale, som kan suge CO2 ud af luften og omdanne det til et stof, der kan bruges i alt fra tøj og sko til vægisolering og fugemasse. Og det bedste af det hele – processen kræver næsten ingen energi.

Videnskaben hårdt på at finde metoder, der kan bremse CO2-udledningen og sætte en stopper for de verdensomspændende klimaforandringer.

En af de seneste års mest lovende metoder er at bruge en kemisk katalysator til at fange CO2 og omdanne det til et materiale, der kan anvendes i forskellig produktion. Der har dog altid været det problem, at metoden har kostet rigtig meget på energikontoen.

Men det har forskere på Kyoto University nu fundet en løsning på.

Nyt materiale er 10 gange mere effektivt

De har nemlig designet et materiale bestående af såkaldte porøse metalorganiske polymer, også kaldet PCP efter dets engelske navn porous coordination polymer.

PCP består af metal-ioner, der er linket sammen af organiske molekyler. I det nye materiale er ionerne af zink, og ifølge forskerne kan ionerne indfange CO2 10 gange mere effektivt end andre typer PCP.

Dertil kan materialet efter brug omdannes til stoffet polyurethan, hvilket kan indgå i produktion af tøj, sko, husholdningsartikler og vægisolering.

Men vigtigst af alt, så bruger det nye materiale meget lidt energi.

Årsagen skal findes i materialets propellignende molekylestruktur. Når CO2 opfanges af materialet, roterer strukturen på en sådan måde, at CO2 effektivt holdes fanget i materialet.

PCP materiale

Det nye materialet har en propellignende molykulær struktur, der effektivt suger og fanger CO2.

© Kyoto University/Mindy Takamiya

Forskerne håber, at det nye materiale åbner op for mere forskning i at indfange og genanvende CO2, og at vi i fremtiden kan tage metoden ud af laboratoriet og bruge den i praksis.