Shutterstock

Satellitter afslører: Kloden er blevet grønnere

Store træplantningsprojekter og mere landbrugsjord har øget klodens grønne områder med fem procent siden årtusindskiftet.

De seneste 20 år er vores klode blevet grønnere. Træplantning og ny landbrugsjord har øget vege­tationen i store områder, så de grønne felter på verdenskortet er vokset med ca. fem pct. siden årtusindskiftet.

Det svarer til et område på størrelse med hele regnskoven i Amazonas.

Det nye opmuntrende overblik er skabt af ­forskere, som har studeret data indsamlet af ­NASA-satellitterne Terra og Aqua.

Satellitterne er forsynet med såkaldte spektroradiometre ved navn MODIS, og de har gennem de sidste to årtier skannet Jorden for vegetation ved at optage ­billeder af alle områder hver eneste dag.

Den nordlige halvkugle får mest ny skov

Hvor grønt er det blevet?

Mens regnskovene i Sydamerika og det sydlige Afrika svinder ind, bliver det grønnere og grønnere nord for Ækvator. Kina og Indien har vundet mest grønt land de sidste 20 år.

Farveskalaen viser, hvor meget de grønne områder er vokset siden år 2000.

NASA Earth Observatory & Zhu Tao/Ritzau Scanpix

Noget overraskende er det verdens to mest befolkningstunge lande, Kina og Indien, som har bidraget mest til en grønnere klode. For begge ­lande gælder, at de både har øget deres landbrugsjorde og skovområder.

Især Kina har gennemført storstilede træplantningsprojekter, så næsten 22 procent af det store land i dag er dækket af skov.

Storstilede træplantningsprojekter har øget Kinas skovområder, så de nu udgør 22 procent af landets areal.

© NASA Earth Observatory & Zhu Tao/Ritzau Scanpix

Forskerne mener, at den voksende vegetation bør indregnes i klimamodellerne, fordi den bidrager til at lagre store mængder CO2, som ellers ville ende i atmosfæren og øge drivhuseffekten.