Tørke Spanien hedebølge klimaforandringer

Spanien og Portugal ramt af den værste tørke i 1200 år

Klimaforandringer truer vin- og olivenhøsten i Spanien og Portugal. Landene er ramt af den værste tørke siden år 850. Og det bliver kun værre.

Dele af Spanien og Portugal er ramt af den værste tørke, som er målt og observeret de seneste 1200 år, viser nyt studie.

Hedebølgen skyldes ændringer i et atmosfærisk højtryk over den portugisiske øgruppe Azorerne, forårsaget af klimaforandringer. Højtrykket herfra har en stor indvirkning på vejret og klimatendenser i Vesteuropa.

Forskerne bag rapporten peger på, at højtryksområdet over Azorerne har ændret sig drastisk i det seneste århundrede. Faktisk er forandringerne i klimaet de mest opsigtsvækkende over det seneste årtusinde.

Klimamodeller fra fortiden viser fremtiden

Forskerne har brugt simulationer af klimamodeller for at studere klimaforandringer i Nordatlanten gennem de seneste 1200 år.

Modellerne viser, at højtryksområdet begyndte at dække et større område for godt 200 år siden.

Dette er sket i takt med, at industrialiseringen i Vesten banede vejen for masseproduktion, som har øget drivhuseffekten ved udledning af mere CO2.

Højtryksområdet har udvidet sig endnu mere dramatisk i det 20. århundrede i takt med den globale opvarmning.

For at efterprøve modellerne søgte forskerne efter beviser for nedbørsniveauer, som er bevaret over flere århundreder i portugisiske stalagmitter fra Azorerne.

Prøverne viste, at i takt med at højtrykket har udvidet sig, er vintrene i det vestlige Middelhavsområde blevet mere tørre.

Nedbørsniveauet kan falde med yderligere 10 til 20 procent allerede i slutningen af dette århundrede. Derved bliver landbrugene i Spanien og Portugal de mest sårbare i Europa.

Højtrykket over Azorerne fungerer som en slags portvagt for nedbøren i Europa, hvorfor sommermånederne giver varme og tørke i store dele af Portugal og Spanien.

I de kølige og våde vintermåneder stiger højtrykket, så vestenvinden sender store mængder regn ind i landet.

Den tørre vinter rammer høsten

Denne vinterregn er vigtig for landbruget i disse egne, men den har været kraftigt aftagende i anden halvdel af det 20. århundrede, viser rapporten. Højtrykssystemet ud for Azorerne blokerer for de våde vejrfronter.

Mens disse ændringer i højtrykket skaber tørre vintre i syden, så vil det våde vejr søge nordpå og give kraftige regnskyl i Storbritannien og Skandinavien.

Rapporten spår også, at druedyrkningen på Den Iberiske Halvø vil være faldet med en fjerdedel inden 2050 på grund af alvorlig vandmangel.

Samtidig forudsiger forskerne, at produktionen af oliven i det sydlige Spanien vil være faldet med 30 procent inden år 2100. Tomat- og appelsindyrkning vil også blive ramt.

Vinbønder har allerede flere steder taget konsekvensen af den ekstreme tørke og flyttet deres vinmarker højere op i bjergene, samtidig med at de eksperimenterer med mede varmetolerante drusorter.

Rapporten peger på, at menneskeskabte klimaforandringer er skyld i tørken. Og det er ikke kun landbruget som bliver ramt. Ekstrem tørke skræmmer også turister væk, som søger mod mildere klimaer.