2020 blev coronaens år. Det er der ikke meget godt at sige om – men krisen har kastet én positiv bivirkning af sig: CO2-udledningen fik et stort hak i tuden.
Det forventes, at den samlede udledning ender med en reduktion på op mod 7 procent.
Godt nyt – men ikke godt nok.
Vi er nemlig stadig på vej mod 3,2 graders temperaturstigning, konkluderer FN's Miljøprogram i deres årlige klimarapport.
I 2015 underskrev 196 lande ellers Paris-aftalen, og forpligtede sig dermed til at holde den globale opvarmning under 2 grader – og allerhelst 1,5 grader – for at undgå de mest katastrofale konsekvenser.
Hvis det skal lykkes, skal den globale CO2-udledning ifølge FN reduceres med 7,6 procent ompe året. Selv med corona-effekten kommer vi altså ikke i mål.
I dag udleder vi i alt 59 gigaton drivhusgasser om året globalt set. Tallet skal reduceres til 25 gigaton i 2030.
Vi er muligvis på vej ud i det værste scenarie
2020 står til at blive det næstvarmeste år nogensinde målt. Det mærker vi blandt andet i i stigningen i antallet af ekstreme vejrbegivenheder.
Samtidig peger flere forskere på, at vi allerede har eller er meget tæt på at ramme en række af de såkaldte tipping points, hvor de høje temperaturer sætter gang i domino-effekter, som er svære at bremse igen.
For eksempel betyder højere temperaturer, at mere organisk materiale fra Jordens øverste muldlag omsættes til CO2, som udledes i atmosfæren. Og jo mere hvid is, der smelter fra Arktis, desto mindre sollys reflekteres ud igen, og det varmer havvandet op, så det smelter mere is. Og så videre.