Shutterstock

Superhvid maling køler dit hjem

En ny superhvid maling reflekterer så meget sollys, at det kan føre til store besparelser i penge og energi, som ellers ville være brugt på nedkøling.

Forskere fra Purdue University i USA har udviklet en ny type superhvid maling, der reflekterer så meget sollys tilbage, at den er i stand til at køle en overflade ned til 1,7 grader under lufttemperaturen på en solrig dag.

Malingen kan hjælpe med at spare både penge og energi til nedkøling, som i dag er en af de hurtigst voksende energislugere i verden.

Hvide overflader har længe været i brug til at regulere varme, og flere steder i verden er man begyndt at installere såkaldte “kolde tage” med overflader, der kaster sollys tilbage.

Reflekterer næsten 100% sollys

Den superhvide maling fra Purdue University løfter den energibesparende metode op i en ny liga. Hvor de fleste andre reflekterende malinger i dag kaster omkring 85 procent af sollyset tilbage, kan den nye maling reflektere hele 95,5 procent.

Til sammenligning kaster almindelige røde teglsten kun mellem 10 og 35 procent af lyset tilbage.

Almindelige reflekterende malinger får ofte deres hvide farve fra pigmentet titandioxid. Men den nye superhvide maling er lavet med calciumcarbonat – eller kulsur kalk – som absorberer mindre ultraviolet lys.

Der er meget stor energiforskel mellem elektronerne i calciumcarbonat-atomernes inderste og yderste kredsløb, og derfor skal der særligt stærke lysfotoner til at trænge ind i malingen.

Hvis lys skal absorberes i et materiale, er lysets partikler – fotonerne – nødt til at have tilstrækkeligt høj energi til at banke materialets yderste elektroner ind til de inderste. Men fotonerne i det ultraviolette lys fra Solen er ofte for svage til at banke ind i calciumcarbonat-atomerne – og derfor bliver de reflekteret ud igen.

Calciumcarbonat-partiklerne i malingen blev desuden tilsat i varierende størrelser, da det øger kalkens evne til at reflektere sollysets forskellige bølgelængder.

Endelig findes calciumcarbonat i så store mængder i undergrunden, at den superhvide maling ifølge forskerne vil kunne laves til samme pris som almindelige maling.

To firkanter afslører stor forskel

Forskernes forsøg med den nye maling forløb over to dage udendørs i den amerikanske delstat Indiana.

Forskerne overmalede en firkant med den superhvide, reflekterende maling og en anden firkant med almindelig hvid maling i samme tykkelse.

Firkanten beklædt med superhvid maling (t.v.) holdt sig køligere end firkanten overmalet med en almindelig hvid maling. 68,5 grader fahrenheit svarer til ca. 20 grader celcius, 76,8 grader fahrenheit til ca. 25 grader celcius.

© Joseph Peoples / Purdue University

Ved hjælp af et infrarødt kamera kunne de tydeligt se, hvordan den nye maling kølede overfladen betydeligt mere ned og holdt temperaturen 1,7 °C koldere end den omgivende luft, selvom Solen skinnede lige på.

Ifølge forskerne vil et almindelige amerikansk hjem på 200 kvadratmeter kunne spare omkring 300 kroner om måneden i køleenergi med den nye maling.

Første skridt bliver at teste, hvordan malingen klarer sig over længere tid under naturlige forhold, fx med stærk blæst og regn.