Shutterstock

Verdens vindmøller høster mere og mere energi

På trods af et varmere klima er den gennemsnitlige vindstyrke i Europa, Asien og Nordamerika øget med 5,4 procent gennem de seneste ti år. Det viser en ny, overraskende analyse.

En ny analyse af vindhastigheder over hele verden byder på godt nyt for vindmøllerne.

Gennem de seneste ti år er vinden taget til i styrke i Europa, Asien og Nordamerika, dvs. de områder, hvor de fleste landbaserede vindmøller er stillet op.

Resultatet af analysen, som er foretaget af et forskerhold fra Princeton University i USA, er overraskende, fordi det varmere klima trækker i den modsatte retning.

Vindmøller

Siden 2010 er vindstyrken økt med 5,4 prosent i Nord-Amerika, Europa og Asia, der de fleste vindmøller befinner seg.

© Shutterstock

Temperaturændringer skubber til vinden

Vinden på de breddegrader, hvor de fleste møller findes, skabes af temperaturforskellen mellem de ækvatoriale og de arktiske egne.

Forskellen bliver mindre år for år, fordi temperaturen stiger hurtigere i de arktiske områder end i resten af verden. Derfor har vinden generelt lagt sig fra 1978 frem til 2010.

Kortlægningen viser, at vinden i denne periode aftog med to procent for hvert årti, svarende til 0,08 meter pr. sekund. Men derefter er det gået den anden vej.

Siden 2010 er vindens hastighed øget med 5,4 procent, fra 3,13 til 3,30 meter pr. sekund. Det lyder ikke af meget, men forskellen betyder, at der i dag er væsentlig flere timer, hvor en mølle kan høste energi, end der var for ti år siden.

Vindmøller modtager 17 procent mere vind

For at en mølle kan producere el, skal vindhastigheden være over ca. 3 meter pr. sekund, og forskerne har beregnet, at udviklingen i vindstyrke siden 2010 betyder, at en vindmølle i gennemsnit modtager 17 procent mere brugbar vind i dag.

Hvis vinden bliver for stærk, typisk ved 25 meter pr. sekund, slår de fleste vindmøller fra for at undgå skader. Det sker ved, at vingerne drejes, samtidig med at bremser stopper rotationen.