Temperaturændringer skubber til vinden
Vinden på de breddegrader, hvor de fleste møller findes, skabes af temperaturforskellen mellem de ækvatoriale og de arktiske egne.
Forskellen bliver mindre år for år, fordi temperaturen stiger hurtigere i de arktiske områder end i resten af verden. Derfor har vinden generelt lagt sig fra 1978 frem til 2010.
Kortlægningen viser, at vinden i denne periode aftog med to procent for hvert årti, svarende til 0,08 meter pr. sekund. Men derefter er det gået den anden vej.
Siden 2010 er vindens hastighed øget med 5,4 procent, fra 3,13 til 3,30 meter pr. sekund. Det lyder ikke af meget, men forskellen betyder, at der i dag er væsentlig flere timer, hvor en mølle kan høste energi, end der var for ti år siden.
Vindmøller modtager 17 procent mere vind
For at en mølle kan producere el, skal vindhastigheden være over ca. 3 meter pr. sekund, og forskerne har beregnet, at udviklingen i vindstyrke siden 2010 betyder, at en vindmølle i gennemsnit modtager 17 procent mere brugbar vind i dag.
Hvis vinden bliver for stærk, typisk ved 25 meter pr. sekund, slår de fleste vindmøller fra for at undgå skader. Det sker ved, at vingerne drejes, samtidig med at bremser stopper rotationen.