Dagen før FN’s årlige klimakonference COP27 gik i gang, var der kaos på landingsbanerne i Hollands største og mest travle lufthavn.
Hundredvis af klimaaktivister havde indfundet sig i Schiphol-lufthavnen for at stoppe de privatfly, der skulle lette, ved at sætte sig foran deres hjul og på anden vis forstyrre flytrafikken.
Aktionen var planlagt, så den faldt sammen med startskuddet til det internationale klimatopmøde COP27 i den egyptiske by Sharm el-Sheikh.
Et topmøde, som flere verdensledere paradoksalt nok er ankommet til i privatfly.

Klimaaktivister forhindrer privatfly i at lette fra Schiphol Lufthavn lidt udenfor Amsterdam den 5. oktober 2022.
Et utal af privatfly er landet
Ifølge data fra FlightRadar24, der tracker den globale lufttrafik i realtid, landede 36 private jetfly i Sharm el-Sheikh mellem den 4. og 6. november, hvor topmødet startede.
Yderligere 64 privatfly fløj til Cairo Lufthavn, og sandsynligheden for, at mange af de i alt 100 private jets har været på vej til topmødet, er stor. For de delegerede til COP27 er blevet anbefalet at bruge netop de to lufthavne ved ankomst.
Hvert af de fly har udledt massive mængder af CO2 per passager sammenlignet med et almindeligt passagerfly - og det har vakt forargelse på de sociale medier, hvor kritiske røster har klandret lederne for at være dårlige forbilleder i klimakampen.
Her er det den europæiske demokratibevægelse Diem25, der gør opmærskom på de mange statsledere, der er ankommet i privatfly. Opslaget er liket af mere end 82.000 brugere på Twitter:
Den europæiske NGO Transport and Environment har i en rapport konkluderet, at et privatfly på en 500 kilometer lang tur udleder mellem 4,5 til 14 gange mere CO2 per passager end et kommercielt passagerfly.
Størstedelen af de delegerede, der fløj med privatfly til COP27, fløj med flytypen Gulfstream G650. Det bruger ifølge BBC cirka 1893 liter brændstof i timen.
Hvis et Gulfstream G650-privatfly havde lettet fra Schiphol Lufthavn i Amsterdam ville det have taget cirka fem timer at nå Sharm el-Sheikh med et forbrug på ca. 9 465 liter flybrændstof.

Hvad er COP27?
FN afholder hvert år et klimatopmøde, hvor verdens regeringer skal nå til enighed om tiltag, der kan begrænse de globale temperaturstigninger.
Topmøderne kaldes COP'er. Det står for "Conference of the Parties" - altså partskonferencen. Parterne er de deltagende lande, der underskrev den oprindelige klimakonvention i 1992.
COP27 er det 27. årlige FN-topmøde om klima. Det finder sted i Sharm el-Sheikh i Egypten og varer indtil den 18. november.
Der udledes 2,5 kilo CO2 for hver liter flybrændstof, der forbrændes. Så den flyvning ville producere 23,9 tons.
Men den udregning tager ikke højde for andre slags drivhusgasser, altså CO2-ækvivalenter. Tager man højde for dem, skal man ifølge BBC gange med yderligere 1,9, og så lander den samlede udledning på 45,3 tons CO2-ækvivalenter.
Storforurenende milliardærer
Med en kapacitet på 15 passagerer vil hver passager være ansvarlig for godt tre tons CO2-ækvivalenter på rejsen. Og de tal inkluderer ikke de udledninger, der er forbundet med selve produktionen af flyet.
Hvis de samme delegerede derimod havde fløjet første klasse på et almindeligt passagerfly, havde det kostet omkring et halvt ton CO2 per næse.
Forargelsen over de mange verdenslederes valg af transportform kommer kort tid efter, at en anden rapport, der er finansieret af NGO’en Oxfam, har vakt opsigt.
Rapporten analyserer de 125 rigeste milliardærers CO2-udledninger og konkluderer, at de producerer over en million gange mere CO2 end den gennemsnitlige person.
Det skyldes både deres hang til privatfly og luksusyachter - men i særligt høj grad deres miljøskadelige investeringer, fremgår det.