Shutterstock

Vinderne af vores LEGO-konkurrence er fundet!

I anledning af vores store klimatema, udloddede Illustreret Videnskab 3x LEGO Vestas-vindmøller - og nu er de heldige vindere fundet.

Konkurrencen er slut

Konkurrencen er nu slut, og vinderne er fundet.

Stort tillykke til:

  • Katja Palkoma
  • Anders Ramäng
  • Kenneth Eckermann

Tak til alle der deltog i konkurrencen.

Verdens energibehov stiger stødt

I 2018 blev der opsat 51.316 nye vindmøller i verden, og selvom det svarer til 141 nye vindmøller om dagen, er der stadig behov for langt flere.

Ifølge tal fra Det International Energiargentur (IEA) steg den globale efterspørgsel på energi nemlig med 2,3 procent i 2018.

Det er fordobling af den gennemsnitlige vækst siden 2010, og det betød, at kul- og gaskraftværker måtte op i omdrejninger for at møde efterspørgslen. Derfor endte sidste år også med en kedelig CO2-rekord på 33 milliarder tons.

Men øget energibehov behøver ikke at betyde øget CO2.

Video: Hvordan virker en vindmølle?

Hvordan virker en vindmølle? Bliv klogere på, hvordan vind bliver til energi.

Europæiske vindmøller kan dække verdens behov

Selvom verdens samlede CO2-udslip steg sidste år, så faldt CO2-udslippet faktisk i EU.

Derudover har et nyt internationalt studie vist, at der faktisk er potentiale for at køre hele verdens energiforsyning gennem europæisk vindkraft. Ifølge forskere har Europa nemlig knap fem millioner kvadratmeter uudnyttet land, der kan rumme op til 11 millioner landvindmøller.

Det ville ifølge forskerne generere 430 exajoule (119.540 TWh), hvilket er nok til at dække hele verdens energibehov i 2050.