Shutterstock
Udover den kontroversielle aircondition, så er flere stadions bygget, sådan at banen og tilskuerne enten helt eller delvist vil blive dækket af skygge. På billedet ses Al Bayt Stadium, som er designet som et gigantisk ørkentelt.

Klimaforsker: Vildledende at kalde VM i Qatar CO2-neutralt

Promoveringen af VM i Qatar som den første CO2-neutrale slutrunde er misvisende, lyder det fra kritikere.

VM i Qatar er blandt andet blevet promoveret som den første CO2-neutrale slutrunde nogensinde. Men det er misvisende, lyder det fra kritikere verden over.

Ikke desto mindre hævder både arrangøren, FIFA, og værtslandet, Qatar, at der er iværksat tilstrækkeligt med initiativer til at holde eventet CO2-neutralt.

Det drejer sig blandt andet om massiv investering i såkaldte CO2-kvoter samt en række bæredygtige initiativer, som skal begrænse slutrundens samlede CO2-udledning, som FIFA selv estimerer vil løbe op i 3,6 millioner ton CO2.

Det estimat er flere kritiske røster imidlertid uenige i.

“Efter at have gransket tallene, finder vi det mere sandsynligt, at der bliver udledt i omegnen af 10 millioner ton CO2,” siger den britiske klimaforsker Mike Berners-Lee til BBC.

Dobbelt så meget som ved seneste VM

Skulle FIFA’s estimat holde stik, så vækker det ikke jubel hos skeptikerne, selvom tallet ligger markant lavere end de føromtalte 10 millioner ton.

Ifølge FIFA drejer det sig nemlig om 3.6 millioner tons CO2, hvilket er cirka dobbelt så meget, som der blev udledt ved VM i 2018 i Rusland.

Til sammenligning blev der udledt 2.72 millioner tons CO2 ved slutrunden i 2014 i Brasilien og 2,75 millioner tons i Sydafrika i 2010.

Bæredygtige tiltag

En af de ting, der har været debatteret meget op til slutrunden, er den massive brug af aircondition på de respektive stadions.

Selvom de store aircondition-anlæg er soldrevne, er der gentagne gange blevet sat spørgsmålstegn ved, om aircondition på åbne stadions er klimamæssigt forsvarligt.

Ifølge værtsnationen er der taget højde for klimaaftrykket, da den kolde luft bliver suget ud af de store stadions via små enheder under de mange sæder, hvorefter den bliver genbrugt og sendt retur.

Det er endnu uvist, hvor meget CO2, der vil blive udledt som følge af tiltaget med aircondition i de varme omgivelser.

Men ifølge flere miljøorganisationer, så er det faktisk også den omfattende luftfart i forbindelse med slutrunden, der er den helt store klimasynder. Og det negative klimaaftryk kan ikke nulstilles ved at købe CO2-kvoter en masse.

“Hele ideen om at udligne CO2-udledningen ved at købe kvoter er bare en distraktion. Den reelle klimahandling handler om at reducere fossile brændstoffer,” siger direktør for Greenpeace i Mellemøsten og Nordafrika, Julien Jreissati, til Deutsche Welle.

Et andet sted, hvor der bliver brugt ressourcer ud over det sædvanlige er på selve banerne, som i sommermånederne gør krav på op til 50.000 liter ferskvand om dagen. De vandes ifølge værtsnationen med genbrugsvand efter forskrifterne. Men den forklaring køber sportsjournalist fra the Guardian Paul MacInnes ikke helt.

“Varmen gør, at det kræver enorme mængder ferskvand at vedligeholde banerne året rundt. Og selvom der er tale om genbrugsvand, så ændrer det ikke på, at det er en fodboldturnering på græs, som bliver afholdt i en ørken.”

Gammel vin på nye flasker

Det er ikke første gang, der tales om bæredygtige sportsbegivenheder. Det Europæiske Fodboldforbund, UEFA, har blandt andet udtrykt, at de vil være CO2-neutrale i 2030, og forbundet har desuden ført kampagner for, hvordan fans kan reducere deres CO2-aftryk.

FIFA annoncerede under COP26 i Glasgow i 2021, at de også vil være CO2-neutrale - men først fra 2040.

“Fodbold har gennemslagskraft til at sætte fokus på klimaforandringer. Vi har et stort, opmærksomt publikum, og det er derfor vores pligt at udbrede disse budskaber,“ sagde medlem af FIFA Isha Johansen tilbage i 2021.

Snakken om bæredygtighed har imidlertid stået på i en del år efterhånden.

Varm luft

Med massiv flytrafik, etablering af omfattende infrastruktur og stadions, vedligeholdelse af disse samt aircondition i rigelige mængder, er det vanskeligt at holde CO2-aftrykket nede.

For værtsnationen og arrangøren er en af løsningerne derfor at købe såkaldte CO2-kvoter, som giver ret til at udlede et ton CO2 pr. købt kvote.

Hvad udleder mest CO2
© Shutterstock

Læs også:

Men selvom arrangørerne har erklæret sig villige i at købe de fornødne kvoter, og selvom kvoterne er internationalt anerkendte, så har det ikke noget med CO2-neutralitet at gøre.

“Kvoterne fjerner ikke CO2 fra atmosfæren, så det er meget misvisende at kalde det et CO2-neutralt VM,” siger klimaforsker Mike Berners-Lee.