Shutterstock

10 gode streamingoplevelser, du kan kalde undervisning

ANBEFALING: Hjemmekarantæne rimer på Netflix. Men hvad gør du, hvis du har set alle de nyeste serier og måske føler, at tiden foran skærmen gerne må være lidt mere end bare underholdning? Vores streamingekspert har håndplukket en buket af gode ideer, både til familiens store og små.

1. Pandemic (Netflix)

Video

Denne nye dokumentarserie fra Netflix er åbenlyst oplagt lige nu. Selv om den blev lavet i tiden før vi kendte til COVID-19, så forudser den skræmmende mange af de ting, der udspiller sig i verden lige nu.

Flere anmeldere har bemærket, hvordan serien fik premiere på det perfekte tidspunkt, men produceren Sheri Fink, der er journalist, doktor og forfatter til bogen ’Five Days at Memorial’, der foregår på et hospital i New Orleans, mens orkanen Katrina hærger den uforberedte by, er ikke enig.

For hende var tanken bag serien netop at advare os om, at verden ikke var klar til en dødelig pandemi.

2. Mars (Viaplay & Netflix)

Video

Vil du gerne have pandemitankerne lidt på afstand, så er serien Mars fra National Geographic et godt bud.

Serien er et unikt miks mellem dokumentar og fiktion. Den giver interviews med førende eksperter og folk som Elon Musk, der planlægger en rumrejse til Mars, blandet med en historie om en fiktiv mission til Mars i 2033, der forsøger at kolonisere den røde planet.

Fordi dokumentaren tager udgangspunkt i eksisterende teknologi, er fiktionsdelen måske mindre dramatisk, end rigtige seriefans kunne ønske dig, men generelt fungerer blandingen godt, og man lærer om alle de udfordringer, der ville opstå, hvis vi skulle gøre alvor af planerne om en koloni på Mars.

© Hans Lauring

Streamingekspert guider til tv med tyngde

Hans Lauring er tidligere redaktør på magasinet Stream og har skrevet om gadgets og teknologiudvikling i mere end 15 år.

I STREAMINGTJENESTEN vil han guide læserne til de bedste film og serier, der berører videnskabens verden.

3. Night on Earth (Netflix)

Video

Denne britiske naturdokumentar fra England er næsten på højde med BBC’s legendariske produktioner (som desværre ikke er tilgængelige som streaming i Danmark).

Seriens seks afsnit fører os hver gang til et nyt habitat og indeholder overvældende natoptagelser af dyr filmet med den nyeste teknologi.

Det er en serie, der bør nydes på husets bedste skærm og gerne i den 4K-kvalitet, som Netflix midlertidig har lukket, for at skåne det overbelastede internet – men der er masser af se og lære i almindelig kvalitet også.

4. The Last Man on the Moon (Netflix & Amazon Prime)

Video

Eugene Andrew Cernan blev den 11. og sidste person, der nogensinde har gået på månen.

Han efterlod sine fodspor og sin datters initialer i månestøvet i december 1972, og denne dokumentar fra 2014 fortæller hans historie.

Det er en personlig historie om ambitioner og den pris, der er forbundet med det, men det er også en historie om en tid og om afslutningen på det ambitiøse Apollo-program.

5. Randers Regnskov (Facebook)

Video

Streaming behøver ikke være sindssygt dyrt og produceret med et Netflix-budget for at være godt.

Det coronalukkede Randers Regnskov benytter lejligheden til at give børn og andre interesserede daglige lektioner om regnskovens dyre- og planteliv – og det er dansk naturformidling, når det er bedst.

Udsendelserne kan følges dagligt på Randers Regnskovs Facebookside, hvor man også finder alle de foregående episoder.

6. Bill Nye Redder Verden (Netflix)

Video

Bill Nye ”The Science Guy” er en amerikansk institution, der udover sit eget show også har været gæst i stort set alle talkshows i landet.

Den 64-årige flyingeniør er en dygtig formidler, der formår at gøre videnskabsstof underholdende og letforståeligt, hvilket han har gjort på tv siden 1986.

I dette show lavet til Netflix takler Bill Nye og fem korrespondenter emner som klimaforandringer, alternativ medicin og genmodificering.

7. Story Time From Space (ISS)

Video

Vi tager lige en sidste tur ud i verdensrummet i denne omgang med dette lidt specielle projekt.

For danske seere lander det måske mellem to stole, fordi det sprogligt henvender sig til de lidt ældre børn og indholdsmæssigt til de lidt yngre – men det er sjovt og værd at tjekke ud.

Kort fortalt, så er det godnat- eller bare generel højtlæsning af børnebøger med et rumtema leveret af de skiftende beboere på Den Internationale Rumstation fra dens kredsløb i 386 kilometers højde.

Om ikke andet er det unik engelskundervisning for rumnørder.

8. Our Planet (Netflix)

Video

I denne naturserie produceret for Netflix er det samme produktionsselskab, der bl.a. har stået bag BBC-dokumentarerne Planet Earth og Blue Planet, som leverer de smukke billeder.

Dokumentaren tager os Jorden rundt og viser os de vigtigste habitater og de dyr, der stadig bebor dem. ’Stadig’ fordi Our Planet også fungerer som en advarsel om den ødelæggelse af habitater, der finder sted.

Seriens otte afsnit er indtalt af David Attenborough.

9. Kurzgesagt (YouTube)

Video

Det er ikke altid, man behøver ikke et stort tv-selskab i ryggen for at levere kvalitet.

YouTube-kanalen Kurzgesagt (kort fortalt/i en nøddeskal) er en række af flot animerede korte videoer, der forklarer videnskabelige emner.

Kanalen er måske ikke så produktiv som andre YouTubere, men det skyldes at selskabet bag ledet af tyske Philipp Dettmer gør sig umage både med research og animation. Resultatet er lærerigt, underholdende og flot.

Kurzgesagt lever primært af donationer og har flere gange samarbejdet med Bill & Melinda Gates Foundation om vigtige emner – første gang var i 2015, hvor videoen handlede om at udrydde sygdomme.

10. Harriet Tubman – They Called Her Moses (Amazon Prime)

Video

Der er masser af historiske dokumentarer på streamingtjenesterne, og 90% handler om 2. verdenskrig. Hvis man vil noget lidt andet, så er denne dokumentar om ikonet Harriet Tubman fra 2018 værd at bruge tid på.

Harriet Tubman var en slave, der formåede at flygte fra Syden. Tilnavnet Moses fik hun, fordi hun vendte tilbage til plantagerne for at befri sin familie, hvorefter det lykkedes hende at befri en større mængde slaver i små grupper.

Under Den Amerikanske Borgerkrig startede hun som kok og sygeplejerske, men endte med at lede en styrke, der befriede over 700 slaver og satte en række plantager i brand.

Dokumentaren fortæller hendes spændende historie fra fødslen i 1822 til hendes død i New York 90 år senere.