1. Contagion (HBO Nordic)
Filmen blev måske mest berømt som filmen, hvor Gwyneth Paltrow dør inden for de første 10 minutter, men nu er den kommet til ny ære og værdighed på grund af sin relevans.
Steven Soderberghs Contagion fik en lunken kritikermodtagelse som en lidt tør thriller om en global pandemi, der måske savnede noget tjubang og heroisme.
Men nu kan vi måske bedre værdsætte, hvor meget den faktisk rammer plet. Som den amerikanske børnelæge og vaccineekspert Paul Offit udtalte om filmen:
”Normalt, når film drejer sig om videnskab, ofrer de videnskaben til fordel for drama. Det er ikke tilfældet her.
Filmens virus stammer fra flagermus og har et smittetryk på 4 (COVID-19 ligger på 2,2 og 5,7, alt efter, hvilken forskning, der ender med at få ret) og en meget stor dødelighed.
Handlingen skildrer forsøgene på at spore virussens oprindelse og smitteveje samt udviklingen af en vaccine – det mest urealistiske er desværre nok skildringen af de amerikanske myndigheders effektivitet og vilje til at handle hurtigt.
I scene efter scene viser filmen, der er fra 2011, også meget diskret, hvordan mennesker rører ved sig selv og hinanden konstant – og hvilken stor betydning de tilsyneladende små handlinger kan få.
2. It Comes at Night (Netflix)
En stram lille gyser, der har virusspredning og den frygt for vores nærmeste, den kan indgyde i os, som hovedtema.
Filmen foregår, efter en pandemi har lagt Jorden næsten øde, og kun mennesker langt væk fra smitten har overlevet. Vi følger en lille familie, der lever beskyttet i en øde skov og netop har mødt en anden håndfuld overlevende. Spørgsmålet er, om de skal dele ressourcer eller holde fast i den indledende mistro.
Efter kort tid begynder der at ske ting, der kunne antyde, at ikke alle i gruppen er raske, og frygten for et nyt udbrud kommer til udtryk i mareridtsagtige visioner.
Artiklen fortsætter under boksen.

Streamingekspert guider til tv med tyngde
Hans Lauring er tidligere redaktør på magasinet Stream og har skrevet om gadgets og teknologiudvikling i mere end 15 år.
Her hos os på Illustreret Videnskab anmelder han de bedste film og serier, der berører videnskabens verden.
3. I Am Legend (Netflix)
OK, Will Smith, som kæmper mod vampyrzombier, der sover om dagen og jager i New Yorks forladte gader om natten, er måske ikke filmhistoriens mest realistiske bud på en pandemi, men Smith spiller trods alt en virolog ansat i den amerikanske hær.
Virussen i I Am Legend er menneskabt og slippes løs som en kur mod kræft, der i stedet udsletter menneskeheden og efterlader Smiths Neville som Palle (næsten) alene i verden, men i New York.
4. The Last Man on Earth (Amazon Prime)
Den første filmatisering af Richard Mathesons bog "I Am Legend" fra 1954 findes også i en streaming-udgave, nemlig den italienske The Last Man on Earth fra 1964 med Vincent Price i hovedrollen.
Filmen er optaget i Rom, og er noget mere tro mod forlægget, da den handler om det sidste menneske i en verden overtaget af en ny race af vampyrer.
I både den første og den seneste filmatisering foretager hovedpersonen Neville videnskabelige vaccine-eksperimenter på tilfangetagne vampyrer eller zombier, som han ser som rene monstre. Desværre dropper Will Smith-udgaven fra 2007 bogens hovedpointe til fordel for en mere traditionel hollywoodslutning.
5. Outbreak (lejefilm)
Den stjernespækkede virusfilm fra 1995 er en højspændt virus-action, hvor virologer og efterforskere fra det amerikanske militær jager en afrikansk abebåret virus.
Der er masser af pseudovidenskab om virusspredning og stor fokus på korrekt brug af værnemidler, men her er virussen så overdreven smitsom, at kun fulde åndedrætsværn kan gøre det.
Dustin Hoffman og Rene Russo gør det godt som lægerne, der skal finde ud af, hvordan den ebolalignende dræbervirus er opstået og spreder sig, så de kan stoppe den, inden mere kyniske militærfolk ledet af Donald Sutherland vælger en anderledes drastisk måde at forhindre udbruddet i at brede sig fra den lille amerikanske by til resten af landet.