Når nu der ikke er nogle ferierejser til eksotiske destinationer på horisonten lige foreløbig, så er det i orden at rejse langt væk foran sin skærm. Og intet er længere væk end fjerne galakser og fantastiske planeter.
Derfor har jeg fundet fem streamingserier, der leverer varen. Fællesnævneren er udover rumrejse at de er af nyere dato – og så er det mindst én serie fra hver af de store streamingtjenester.
1. The Orville (Viaplay)
Da amerikanske CBC forkyndte, at de ville revitalisere science fiction-klassikeren Star Trek, meldte Fox ud med en trailer til deres egen Star Trek-parodi skabt af komikeren Seth McFarlane (Family Guy).
Hvad ingen havde set komme var, at The Orville faktisk ville gå hen og blive mere tro mod klassisk Star Trek end de nye serier, der faktisk bar navnet og foregik i universet.
Som i klassisk Star Trek besøger mandskabet på The Orville stort set en ny planet i hvert afsnit, bliver stillet overfor et dilemma, som de løser med kløgt, inden afsnittet er omme. Og det virker forbavsende godt.

Streamingekspert guider til tv med tyngde
Hans Lauring er tidligere redaktør på magasinet Stream og har skrevet om gadgets og teknologiudvikling i mere end 15 år.
Her hos os på Illustreret Videnskab anmelder han de bedste film og serier, der berører videnskabens verden.
Serien startede som en parodi, men fik faktisk udviklet sine karakterer og universet så meget i løbet af de foreløbigt to sæsoner, at flere af seriens historier formåede at være oprigtigt bevægende.
Der er ikke megen hård science fiction i serien og mange af de ”videnskabelige” forklaringer kunne lige så godt være magi, men serien giver begavede svar på en masse af de spørgsmål om tidsrejser, maskiner der kan skabe alt og hologramfantasier, som Star trek selv gik i en bue udenom.
2. The Expanse (Netflix)
Den bedste hårde science fiction lige nu. Rumrejserne er begrænset til vores eget solsystem, og rumskibene er nødt til at overholde fysikkens love (sådan da).
Seriens fire sæsoner har indtil videre dækket fire bøger i en planlagt serie på ni (plus en række noveller), så der er masser af glæde sig til.
3. Battlestar Galactica (Amazon Prime)
Den ældste serie på listen handler om intet mindre end menneskehedens overlevelse på flugt fra en robotfjende, Cylons, som de selv har skabt.
Serien følger de sidste 50.000 overlevende på en rodebunke af rumskibe, der hopper fra solsystem til solsystem ledet af det eneste tilbageværende krigsskib, en såkaldt Battlestar.
Teknologien i serien er en god blanding mellem fjern, fjern fremtid og low tech. De sidste fordi fjenden er omvandrende computere, så menneskene må klare sig uden for ikke at få deres systemer overtaget. Det fungerer godt og giver en serie, der handler mere om overlevelse og hierarkier end om rumkampe – selv om der også er rigeligt af disse.
4. Avenue 5 (HBO)
HBO er spækket med science fiction, men ikke så meget, der foregår ude i rummet.
Komedieserien Avenue 5 om et krydstogtsskib, der bliver skubbet på en uheldig langtur af tyngdekraftens ubøjelige love, har indtil videre kun en sæson, og da filmsættet brændte ned og coronavirus kom i vejen for genopbygningen, så ved ingen, hvornår eller om der kommer flere.
5. Altered Carbon (Netflix)
Selv om rumrejserne langt fra er hovedtemaet i Netflix’ cyberpunk-serie, så foregår de to sæsoner faktisk på hver deres planet, og serien har et af listens mere interessante bud på, hvordan man rejser over lange afstande.
Seriens vigtigste tema er, at man praktisk talt har opnået udødelighed – hvis man ellers er rig nok – fordi alle menneskers bevidsthed gemmes på en lille diskette, der kan indsættes i en ny ’sleeve’, som er det, man kalder kroppe i denne fremtid.
Skal man rejse mellem planeterne tager det enten årevis i rumskib, eller med lysets hastighed som data overført til en ny krop ved destinationen.