Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Alien: Covenant
© Twentieth Century Fox
Kultur

5 sci-fi-film der gør dig klogere

Hollywood skal underholde – men hvis du holder godt øje, kan filmene ofte gøre dig klogere. Vi fejrer premieren på Alien: Covenant med en liste over fem film, du kan lære noget af.

Alien: Covenant

I filmen: Et koloniseringsfartøj med over 2000 mennesker om bord har kurs mod en exoplanet, som potentielt kan koloniseres. Undervejs møder de resterne af en tidligere udforskningsmission, som havde til opgave at finde ud af, hvor livet på Jorden stammer fra.

I virkeligheden: Alien-filmene forsøger ikke, at udvide dine videnskabelige horisonter. Men på et punkt har de muligvis fat i noget sandt: At livet på Jorden kom fra et andet sted i rummet. Flere teorier spekulerer i, at livets byggesten kom til vores planet fra rummet. Båret frem af kometer. Heriblandt spekuleres der i, at aminosyrer, som er blevet omdannet til først peptider og siden til liv, stammer fra rummet.

Avatar

I filmen: Den fiktive måne Pandora indeholder store mængder af det dyrebare (og fiktive) mineral Unobtanium. Mennesket er rejst dertil for at drive minedrift på stoffet, som kun eksisterer i små mængder på Jorden.

I virkeligheden: Minedrift i rummet er endnu ikke en realitet, men kan meget vel blive det snart. Flere firmaer dysterom at komme først ud i asteroidebæltet og ved hjælp af særlige maskiner fragte sjældne mineraler fra asteroiderne ned på Jorden igen. Asteroidebæltet bugner af sjældne metaller som platin, palladium, iridium, osmium, wolfram og guld.

Interstellar

I filmen: Jorden har lidt uoprettelig skade, og mennesket er på jagt efter et nyt sted at kolonisere. Et fartøj flyver gennem et ormehul og havner tæt på et sort hul, hvor de udforsker planeterne omkring det. Håbet er at finde et nyt hjem til mennesket.

I virkeligheden: Filmen bygger i høj grad på teoretisk fysik, og fænomener vi aldrig har observeret – fx ormehuller. Men den prisvindende fysiker Kip Thorne har været inde over skabelsen af de fysiske fænomener, der opstår i filmen, så den er blevet så virkelighedstro som muligt. Fx følger den Einsteins relativitetsteori i forhold til, hvordan tyngdekraften fra det sorte hul gør, at besætningen ældes langsomt i forhold til personer på Jorden.

Derudover er simulationen af det sorte hul og ormehullet i filmen, de bedste, der nogensinde er skabt. Visual-effects-holdet med Kip Thorne i spidsen udgav på den baggrund videnskabelige artikler om, hvordan de skabte de to fænomener med så stor akkuratesse.

Jurassic Park

I filmen: Ved at udtrække dinosaur-DNA fra fortidsmyg fanget i rav, er det lykkedes en videnskabsmand at bringe dinosaurer tilbage til live igen. Han har åbnet en forlystelsespark, hvor man kan komme helt tæt på de ellers uddøde dyr.

I virkeligheden: DNA har en halveringstid på 512 år. Kort sagt betyder det, at DNA’et bliver halveret på 512 år. Det tilbageværende er igen 512 år om at blive halveret, og så videre. Det giver DNA en maksimal overlevelsestid på 6,8 mio. år under ideelle forudsætninger. Dinosaurerne uddøde for godt 65 millioner år siden, og derfor er det umuligt at finde DNA fra dem – heller ikke i ravindbundne insekter.

Men ved hjælp af andre teknologier er det lykkedes forskere at komme tæt på at skabe dinosaurer alligevel. Ved at manipulere med generne i høns – en af dinosaurernes efterkommere – har forskerne skabt kyllingefostre med dinosaurnæb og –ben.

Nu skal resten af kroppen ’bare’ skabes, og ifølge de mest optimistiske forskere kan vi se en levende dinosaur inden for 10 år.

Rumrejsen år 2001

I filmen: Stanley Kubricks mesterværk fra 1968 er opdelt i tre dele i tre forskellige tidaldre. Vi følger de første abers brug af våben og vi følger astronauter på en rejse til Jupiter undervejs, inden filmen poetisk ender med et foster, der kredser om Jorden og kigger ned på vores planet.

I virkeligheden: Filmen er fra før Neil Armstrong satte sin fod på Månen (1969), før de første sonder passerede Jupiter (1973) og før computerskabte effekter blev brugt på film (1973). Men filmen formåede at ramme rigtigt med en lang række forudsigelser, og videnskaben i filmen er langt hen ad vejen korrekt gengivet.

Blandt filmens forudsigelser, som holdt stik, er bl.a. videoopkald, kunstig intelligens, fladskærme, computerstyret navigation, tablets, computerspil og toiletter til brug i vægtløs tilstand. I 1968 var computeren stadig i sin spæde startfase, hvilket gør forudsigelserne endnu mere imponerende.

Filmen gengiver den minimale tyngdepåvirkning i rummet præcist, og den viser også – i modsætning til fx Star Wars – at rummet er stille. Ingen lyde eksisterer uden for rumskibet. En række NASA-forskere bistod med fysikken i filmen, og sørgede for, at filmen også overholder Einsteins relativitetsteori.

Læs også:

Teknologi

Videnskabens kamp mod konspirationsteorierne: JO! Mennesket var på Månen

3 minutter
Kultur

5 farlige pandemier på film

5 minutter
Dyr

ANBEFALING: 5 film om dræberdyr

5 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul