Disney streamingkanal skulle åbne i Danmark i september, og med den får vi bl.a. første sæson af Star Wars-serien The Mandalorian.
Vi har smugkigget en anelse og kan fortælle, at der er tale om en simpel men velfortalt historie i Star Wars-universet, som det så ud i den allerførste film. Som alt andet Star Wars er det ikke lige realisme, der er i fokus, men så kan man som videnskabsinteresseret nyde teknologien bag.
I serien har man udnyttet moderne teknologi og bygget virtuelle baggrunde i computerspilssoftware, som bliver smidt op bag skuespillerne af en computer – skuespillerne ser altså det samme som os og ikke en stor grøn baggrund, som så mange måneder senere bliver erstattet af de computerskabte effekter.
Os, der har læst bøgerne, ved, at der er store ting på vej i det solide og videnskabeligt funderede rumdrama The Expanse.
Det eneste i serien, der ikke har rod i konkret videnskab, er den teknologi, som en race af rumvæsner har efterladt – blandt andet en ring/port ude omkring Uranus, der giver adgang til fjerne planeter – og som bliver omdrejningspunktet for seriens kommende konflikter.

Streamingekspert guider til tv med tyngde
Hans Lauring er tidligere redaktør på magasinet Stream og har skrevet om gadgets og teknologiudvikling i mere end 15 år.
Her hos os på Illustreret Videnskab anmelder han de bedste film og serier, der berører videnskabens verden.

En af Stephen Kings mest populære bøger The Stand har aldrig været mere aktuel. I bogens start hærger en influenzalignende sygdom, der får øgenavnet Captain Trips, og udrydder omkring 99 procent af jordens befolkning.
The Stand er et episk road trip på tværs af et øde USA, der ender i et opgør mellem det gode og det onde. Bogen har været filmatiseret før, men denne gang lover folkene bag os at udnytte tv-formatet, så der ikke bliver skåret så meget i fortællingen samt et mere ambitiøst budget.
Serien bliver vist på CBS All Access, hvis serier før har fundet vej til Netflix herhjemme, men om det sker med The Stand, ved vi ikke endnu.
Anden sæson af den vidtløftige superhelteserie kommer snart på Netflix. Umbrella Academy er en skole for specielle unge mennesker, der alle kom mirakuløst til verden samme dag, og som alle har superkræfter.
Første sæson sluttede spektakulært med Jordens undergang og gav os praj om hovedpersonernes mystiske oprindelse. Sæson 2 bliver spækket med tidsrejser, kontrafaktisk historie og måske flere hints om en udenjordisk forbindelse.
Sæsonen var færdigfilmet, da Corona satte en stopper for mange ting – derfor er traileren blevet noget speciel.
Stiftelsen (eller Foundation) af Isaac Asimov fra 1951 er en af de største bøger i science fiction-genren, og nu kommer den endelig på tv.
Serien, som Asimov skrev på fra 1942 til 1993, endte som en serie på syv bind, der også flettede sammen med flere af mesterens andre bøger.
Den handler om matematikeren Hari Seldon, der via sin matematik og en teori, han kalder psychohistory, forudser det galaktiske imperies endeligt. Derfor starter han en stiftelse, der kan forhindre civilisations undergang.
Bøgerne spænder over flere tusinde år og bliver ikke nemme at filmatisere. At seriens bagmand David S. Goyer kun har skrevet dårlige manuskripter, er heller ikke just betryggende, men jeg må indrømme, at traileren ser interessant ud.