Dansefest

Derfor elsker vi at feste

Fest er tæt forbundet med dans. Og det er en af de væsentligste grunde til, at vi mennesker i så høj grad dyrker festen som socialiseringsform.

17. august 2016 af Babak Arvanaghi

Dans eller dø!

Det lyder voldsomt, men for vores forfædre var det muligvis sandt. For de tidlige mennesker var dans en kommunikationsform, som skabte samhørighed og holdt sammen på flokken.

At danse er derfor en instinktiv handling hos de fleste mennesker. Det kommer bl.a. til udtryk, når babyer helt ned til 5-måneders alderen bevæger sig taktfast, når de hører musik.

Gener skaber dansere

I dag er dansen ikke lige så afgørende for vores overlevelse, men den betyder meget for vores velbefindende.

For et par år siden fandt forskere ud af, hvordan mænd kommer til at danse godt.

En undersøgelse viser, at personer med hang til at danse har to gener, som også forbindes med at personerne er gode kommunikatører. Ikke-dansere mangler disse gener. Derudover har danserne højere serotonin-niveauer, som betyder, at de generelt er mere glade.

Antropolog Dimitri Xygalatas fra University of Connecticut fortæller til Science of Us, at dansen giver os en samhørighed, som munder ud i ekstatiske oplevelser.

Minder om religion

Xygalatas sammenligner dansen med religiøse samlinger, hvor en præst bringer folk i trance og får tilhørerne til at lave de samme bevægemønstre eller bevæge sig til samme takt. I dansens verden er præsten bare udskiftet med en fx DJ eller et rockband.

Hans teori bliver bakket op af forskning, der viser, at de dansende festgængere får en høj grad af kollektiv følelsesmæssig glæde, når de danser.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.