Shutterstock

Forskere fremlægger ny viden: Så skadeligt kan tv være for børn

For meget tv i barndommen kan være et forvarsel om flere alvorlige afhængigheder senere i livet.

Du får firkantede øjne af at se for meget fjernsyn.

Den plade har mange forældre gennem tiden stukket deres skærmforelskede børn for at lokke dem væk fra tv’et.

Mens firkantede tv-øjne er en skrøne, kan et stort tv-forbrug til gengæld være forbundet med andre skadelige konsekvenser, der strækker sig langt ind i voksenlivet.

Det viser en ny undersøgelse fra University of Otago i New Zealand, som er blevet publiceret i International Journal of Mental Health and Addiction.

Her har en gruppe forskere nemlig set nærmere på, hvad for en betydning skærmkiggeri i barndommen har i voksenlivet.

Tegn på hang til afhængigheder

Konklusionen er nedslående læsning for forældre til skærmglade poder.

For et stort tv-forbrug i de tidlige år kan både være et forvarsel om en øget risiko for ludomani og rygning som voksen.

Helt konkret har forskerne undersøgt en stor gruppe børn - en såkaldt kohorte - der alle blev født i 1972 eller 1973 i New Zealand.

I børnenes barndom, fra de var 5 til 15 år gamle, registrerede forskerne deres tv-forbrug i ugens fem hverdage baseret på forældrene og børnenes egne indrapporteringer.

I årene efter, fra respondenterne var 18 til 45 år, så forskerne på, om de udviklede andre afhængigheder.

Forskerne fandt frem til, at et højt tv-forbrug i barndommen var forbundet med en større sandsynlighed for at opfylde de diagnostiske kriterier for stofrelaterede forstyrrelser - både hvad angår afhængighed af alkohol, tobak, cannabis og gambling.

Data blev justeret for børnenes socioøkonomiske status og deres evne til at udøve selvkontrol i barndommen.

Og med de faktorer som en del af regnestykket, kunne forskerne påvise, at risikoen for at blive afhængig af tobak og udvikle hang til gambling senere i livet stadig var øget ved et stort tv-forbrug.

Kan pege i to retninger

Ifølge undersøgelsens hovedforfatter, doktor Helena McAnally, kan sammenhængen betyde to ting.

"Man taler ofte om fjernsynsforbrug som en afhængighed; den her undersøgelse viser, at fjernsynsforbrug for nogle mennesker kan være et tidligt udtryk for en afhængighedsforstyrrelse eller kan føre til senere stofrelaterede og andre afhængighedsforstyrrelser", forklarer hun.

Ifølge medforfatter bag undersøgelsen, professor Bob Hancox, er et overdrevent tv-forbrug i barndommen og ungdomsårene også tidligere blevet forbundet med en række sundheds- og trivselsproblematikker i voksenalderen.

To drenge ser tv sammen
© Getty Images

Læs også:

Dog er det her studie ifølge Hancox et af de første, der konkret undersøger, hvordan en almindelig, men potentielt vanedannende adfærd, som skærmkiggeri kan være forbundet med at udvikle afhængigheder senere i livet.

Ifølge Hancox er en “rimelig” anbefaling til børn og unge, at de maks bør se fjernsyn i gennemsnitligt to timer om dagen.