Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kultur - Adfærd

Hvorfor græder vi mennesker?

Jeg har tit undret mig over, hvorfor man græder, når man bliver ked af det. Jeg vil også gerne vide, hvad der sker, når man græder?

Nogle forskere mener, at gråd er en slags urinstinkt, der opstod, før mennesket fik et egentligt sprog. Ifølge denne teori har gråd tidligere fungeret som en måde, man kunne påkalde sig flokkens opmærksomhed på, hvis man var bange eller i fare. Egentlig burde gråd være forsvundet som kommunikationsform, da mennesket udviklede et sprog. Men det er tænkeligt, at vi stadig ubevidst bruger gråd i situationer, hvor vi er dårlige til at sætte ord på vores følelser, for eksempel i forbindelse med sorg eller angst. På samme måde græder babyer, der endnu ikke har et sprog, meget. Det tyder på, at gråden er et levn fra menneskets tidligste fortid. Gråd er kendetegnet ved stødvis vejrtrækning og naturligvis tårer. Tårevæsken dannes i små kirtler, der ligger lige over øjeæblerne. Der produceres hele tiden tårevæske, som forhindrer, at øjet tørrer ud, og som beskytter mod infektioner og skader. Når man græder, sker der en oversvømmelse, idet tårevæsken ikke længere kan ledes væk ad den sædvanlige vej via tåregangen ned til næsen.

Læs også:

Adfærd

Hvorfor græder nogle mennesker af glæde?

0 minutter
Adfærd

Gyserfilm KAN faktisk slå dig ihjel

11 minutter
Adfærd

5 vilde børn: Her er de ægte Mowglis

5 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul