Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kultur - Adfærd

Hvorfor viser vi vores tænder, når vi smiler?

Andre dyrearter viser jo tænder for at afskrække fjender. Hvad er egentlig formålet med, at vi mennesker viser tænder?

For fem-syv millioner år siden skilte menneskets udviklingslinje sig ud fra chimpansens, og samtidig skete der en vigtig fysiologisk ændring: Vores forfædre mistede de store, kraftige hjørnetænder, man kender fra de andre menneskeaber og fra mange andre dyr i øvrigt. Vores tyggeapparat ændrede sig for at give plads til en udvidelse af hjerneskallen, og samtidig mistede vi hjørnetændernes frygtindgydende udseende. Vores forfædre byttede så at sige et våben ud med en lidt større hjerne og evnen til at gå oprejst på to ben. De før så intimiderende hjørnetænder var nu en sølle trussel, som blev afløst af andre trusselsmetoder, fx udviklede vores forfædre truende positurer med en sten eller kæp. Hvor aberne kunne vise deres tænder frem for at jage fjenden på flugt, var vores forfædres små hjørnetænder uegnede til at jage fjenden en skræk i livet, og derfor holdt vi op med at vise vores tænder frem for at virke truende. Evnen til at vise tænder havde vores forfædre imidlertid stadig, og dermed var evnen blevet tilovers. Men evolutionen står aldrig stille, og den lader ikke en evne, der én gang er udviklet, stå uudnyttet hen. Derfor fandt vi en ny anvendelse af evnen til at vise tænder. Vi udviklede vores komplekse ansigtsmimik og i den forbindelse også tandsmilet. Vores ansigtsmimik passer til vores intelligens og behov for at kommunikere og udtrykke en lang række følelser, og her spiller smilet en meget vigtig rolle.

Læs også:

Adfærd

Gyserfilm kan skræmme livet af dig

11 minutter
Adfærd

Hvor mange skridt tager vi hver dag?

1 minut
Adfærd

Du er en adrenalinjunkie

0 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul