Shutterstock
Teenagere teenager

Sådan forvandler du trodsige teenagebørn til kærlige voksne

Sådan kan forældre investere i teenagebørn, så relationerne mellem generationerne bliver markant bedre senere i livet.

Det giver næsten sig selv, at vi som forældre får et bedre forhold til vores børn, hvis vi behandler dem med omsorg, kærlighed og interesse - også når de træder ind i teenage-alderen. Men så enkelt er det ikke, for det er her, de sætter os på en prøve ved at være trodsige og forsøge at overtage styringen selv. Ofte skaber det en distance imellem forældrene og deres børn.

Men ifølge en helt ny amerikansk undersøgelse fra Penn State University er det en rigtig god investering i den fremtidige relation, hvis vi gør en ekstra indsats for at være varme og forstående, omsorgsfulde, og engagerede forældre i denne ofte udfordrende periode i børnenes liv. Afkastet kommer mangefold igen i form af et langt bedre forhold forældre og børn imellem, når børnene er blevet voksne.

Positiv og engageret opdragelse betaler sig

I undersøgelsen, som er en af de første af sin art, kiggede forskerne nærmere på forholdet imellem forældre og deres børn i perioden fra børnene var 11 år til de fyldte 15. Familierne skulle udfylde spørgeskemaer i de seks år, og det samme skulle de, da børnene var fyldt 22. I alt 1.631 deltagere deltog i undersøgelsen.

”Vores forskning viste, at forældre kan forandre sig en hel del i børnenes teenage-periode. Ofte udviser de mindre kærlighed og omsorg, de er ikke så meget sammen med deres børn, og disciplinen får et nøk opad. Men de forældre, som formår at fortsætte med en positiv og engageret opdragelse, får et tættere forhold til deres børn, når disse kommer i voksenalderen”, forklarer Greg Fosco, som er professor i human udvikling og familieundersøgelser ved Penn State University og en af forskerne bag undersøgelsen.

Husk at sige ”Jeg elsker dig”

Han erkender, at det kan være svært at bevare det tætte forhold til ens børn, når teenage-årene banker på døren, eftersom børnene søger mere selvkontrol og uafhængighed. Det er dog muligt. Som gode eksempler foreslår han sportsaktiviteter, gåture, fælles madlavning eller at gå ud og spise. Det kan også være ting som at arbejde på projekter i og omkring boligen eller at tale med børnene om, hvad de oplever i skolen, eller hvad de kunne tænke sig at lave i fremtiden.

”Det her er en enestående påmindelse om at sige de vigtige ting her i livet til sine børn som for eksempel ”jeg elsker dig” eller ”jeg holder af dig” og huske at være fysisk og kramme dem," tilføjer Greg Fosco.

Tag de unge med på råd

Undersøgelsen viste også, at de forældre, som anvendte disciplin på den bedste og mest rimelige måde, faktisk havde færre konflikter med deres børn, når de blev voksne. Det nytter ikke at råbe ad dem og true med bål og brand. Derimod virker det godt at kridte banen op på en rolig og fattet måde og blot fastholde, at der er visse regler, der skal overholdes.

”I bund og grund vil de unge bare føle sig respekteret og blive behandlet som voksne. Når det er muligt og giver mening, er det derfor en rigtig god ide at lade de unge være med til at træffe beslutninger omkring de fælles regler, som gælder for hele familien, og som alle skal overholde,” siger Greg Fosco.