Warner Media

ANMELDELSE: Rick and Morty er hardcore relativitetsteori tilsat pruttehumor

Jorden går under med regelmæssige mellemrum i Rick & Morty, men heldigvis er der uendeligt mange parallelle universer at starte forfra i, hvis du har smadret det nuværende med en ubetænksom omgang kvantefysik.

Rick Sanchez er en den ultimative videnskabsmand. Mens han gaber og bøvser, kan han bekæmpe alt, hvad Universet kaster efter ham med sin dovne genialitet.

Han er for snobbet til at gide hjælpe den amerikanske præsident med at bekæmpe ruminvasioner, fordi det er under hans værdighed. Men han er også alkoholisk og ensom.

Rick (Justin Roiland) bor hos sin forsømte datter Beth (Sarah Chalke), hendes mand Jerry (Chris Parnell), som Rick ikke kan udstå, og deres to børn Summer (Spencer Grammer) og Morty (Atter Roiland).

Gravid planet ødelægger campingtur

I en verden af uendelige parallelle eksemplarer af Jorden er Rick-137 den ”mest Rickede Rick” af dem alle, og sammen med barnebarnet Morty tager han på nye eventyr hver uge.

© Bonnier Publications

Streamingekspert guider til tv med tyngde

Hans Lauring er tidligere redaktør på magasinet Stream og har skrevet om gadgets og teknologiudvikling i mere end 15 år.

Her hos os på Illustreret Videnskab anmelder han de bedste film og serier, der berører videnskabens verden.

Som regel involverer de højtflyvende videnskabelige koncepter som kunstig intelligens, genmanipulation, robotter, cyborgs, relativitetsteori, avanceret kvantefysik og masser af tidsmanipulation.

Og som regel skyldes både afsnittets problemer og løsninger noget, som Rick har gjort eller opfundet.

Som i det seneste og næstsidste afsnit i denne sæson, hvor familien bliver nødt til at afbryde en campingtur, fordi Rick har gjort en planet gravid – en oplysning familien modtager med væmmelse.

Men det generer ikke Rick: ”Jeg er en videnskabsmand, jeg prøver ting”.

Rick er ligeglad med det meste og højt hævet over resten af universets indbyggere, som han mestendels finder latterlige.

Men han er ikke helt uden sjæl, og selv om han er nådesløs omkring at risikere sit barnebarn Mortys liv, så ender han som regel alligevel med at redde ham.

Historierne er som taget ud af Heinlein, Asimov, Verne og Philip K. Dick krydret med referencer til filmklassikere i science fiction- og horrorgenren. Med et lille drys Nietzsche på toppen.

Referencerne står i kø og showet er ekstremt meta og selvbevidst.

Et multivers af muligheder gør familien klogere

På trods af det kæmpe kulørte univers og handlinger, der jager fra planet til planet og gennem parallelle verdener, så er kernen i serien en rigtig familie, der udvikler sig og lærer (lidt) af de intergalaktiske tildragelser livet i Ricks kredsløb giver dem.

Beth og Jerry lærer, at på trods af alt, så er deres ægteskab værd at kæmpe for.

Summer og Morty må gang på gang modstridende samarbejde og erkende deres søskendekærlighed.

Og selv Rick finder ud af, at børnebørnene måske ikke er så ubrugelige og ubegavede, som han ellers hyppigt lader dem vide.

På den måde er serien alligevel en traditionel sitcom - pakket ind rablende ideer, vilde jokes og tegnede eskapader serveret uden pause i episoder, der typisk kun varer 25 minutter.

Begavet humor begravet i bøvser

Humoren i Rick & Morty er sort og ofte gennemført nihilistisk, og handlingen er ofte klassiske temaer fra science fiction-genren.

Der er ikke fokus på, hvordan Ricks uudtømmelige arsenal af fantastiske opfindelser fungerer.

I stedet spørger serien, hvad disse uendelige muligheder gør ved dem, der benytter dem – det er sjældent noget godt og stort set altid noget, de to antihelte bliver nødt til at reparere. Tit med drastiske og traumatiserende metoder.

Rick kan opfinde sig ud af alt, men ofte er konsekvenserne katastrofale. Og selv om vi som regel ender, hvor vi startede, så har flere af Ricks ideer vist sig at have vidtrækkende konsekvenser, der viser sig i senere afsnit.

Der gik to år mellem sæson tre og fire, og det er ikke til at vide, hvornår vi får sæson fem.

Den gode nyhed er, at tv-selskabet Adult Swim har bestilt 70 episoder. Og på trods af Corona, er skuespillerne i fuld gang med at indtale stemmerne til sæson fem fra deres hjemmestudier.

Indtil da er sæson 1-4 at finde på Netflix, hvilket man bør gøre. Der er begavet humor begravet bag alle bøvserne.

En præplaceret balje med falsk syre og en hemmelig skuffe fuld af afpillede menneskeknogler er en typisk Rick-måde at planlægge et intergalaktisk juveltyveri på. Morty foretrækker mere direkte metoder.