HBOs nye komediesatsning Avenue 5 foregår på et krydstogtrumskib og starter med lyden af knap 5.000 passagerer, der pludseligt vægtløse rammer skibssiden, skubber skibet ud af kurs og forvandler en luksustur rundt om Jupiter til et tre år langt mareridt.
Avenue 5 er ikke det, science fiction-fans kalder hård science fiction. Det er først og fremmest en komedie om fejlbarlige mennesker skabt af Armando Iannucci, der før har stået bag politisk satire som i serien Veep og filmen Stalins Død.
Serien foregår i en ikke så fjern fremtid og udover det gigantiske krydstogtrumskib, så er serien ikke spækket med vild fremtidsteknologi. Idéen om et rumskib i en nøje udregnet såkaldt slingshot-bane om Jupiter, er fx solidt funderet i, hvordan vi udregner baner for rumsonders færd ud af solsystemet.
Tyngdekraft på film er en udfordring
Skildringen af tyngdekraft og vægtløshed er et evigt problem i rumfilm- og serier, da det er dyrt at lave.
Når NASA træner astronauter, foregår det i et gigantisk svømmebassin eller i en såkaldt ’vomit comet’ – et fly, der fra stor højde dykker mod jordoverfladen og giver passagerne perioder på omkring 30 sekunder med ægte vægtløshed. To måder, der af indlysende grunde er ubrugelige til længere tids filmoptagelser med dialog.
Så Hollywood har to muligheder: Specialeffekter eller opfinde kunstig tyngdekraft. Nogle mere realistiske shows har rotationsbaseret tyngdekraft i store skibe/rumstationer eller som i serien The Expanse, hvor alle er udstyret med magnetstøvler.

Streamingekspert guider til tv med tyngde
Hans Lauring er tidligere redaktør på magasinet Stream og har skrevet om gadgets og teknologiudvikling i mere end 15 år.
Her hos os på Illustreret Videnskab anmelder han de bedste film og serier, der berører videnskabens verden.
Det brune beskyttelsesskjold standser stråling
I Avenue 5 har man så valgt løsningen med kunstig tyngdekraft (og klogelig undladt at forsøge at forklare, hvor den kommer fra), men det betyder ikke, at man ellers ignorerer fysikkens love.
Serien demonstrerer fx tidligt, at et skib af den størrelse vil have sin egen mikrotyngdekraft, så da man vil lave ”begravelse til søs” går tre kister øjeblikkeligt i et evigt kredsløb om skibet foran det store udsigtsvindue.
I et andet afsnit forklares det, at skibet bruger afføring til at skærme skibet mod farlig kosmiske stråling. Og selvom man kunne tro, at det koncept er udsprunget af en forfatters forvredne fantasi, har ideen faktisk sin basis hos NASA, der overvejede at opbevare frossen afføring i væggene på en mission mod Mars for netop at standse stråling.
Falden på halen i vægtløs tilstand
Avenue 5 er ikke science fiction først og fremmest, men serien vælger at benytte en ganske håndgribelig tilgang til rummet og fysikkens love som afsætning for en lang række af de sjoveste scener.
Seriens hovedperson kaptajnen Ryan Clark – fremragende spillet af Hugh Laurie - aner fx intet om rumfart, men er hyret, fordi han er fremragende til at udstråle selvsikkerhed. Og skibets ejer Herman Judd (Josh Gad) har ikke så meget opfundet rumturisme som han har investeret milliarder i dem, der ved, hvordan man får det til at ske.
Kort sagt er det kendetegnende for flere af seriens hovedpersoner, at de ingen idé har om, hvordan fysikkens love fungerer – hvilket er en kilde til konstant frustration for skibets cheftekniker Billie spillet af Lenora Crichlow og et konstant afsæt for de katastrofer der rammer seriens hovedpersoner.
Avenue 5 er ikke perfekt, og det er ikke engang Armando Iannuccis bedste serie. Men den er intelligent skrevet og første sæson sætter scenen for en årelang odyssé på et krydstogtskib på sammenbruddets rand. Det er sjovt og har potentialet for at blive rigtig godt.
Første sæson af Avenue 5 kan ses på HBO Nordic.