Hvad nu hvis?
Et spørgsmål, der driver mange science fiction-fortællinger. Derfor er den kontrafaktiske historieskrivning som regel også placeret som en underkategori af science fiction.
Ofte tager historierne udgangspunkt i ét afgørende nedslag i verdenshistorien, hvorfra tingene tager en helt anden drejning og fortællingen udforsker, hvordan det påvirker os i nutiden eller fremtiden.
Lige nu er HBO aktuelle med miniserien "The Plot Against America" om, hvordan det kunne have gået USA i 1940’erne, hvis en fascistisk Charles Lindbergh var blevet præsident.
Her er fem andre bud, der tager genren lidt nærmere hvor tid.
The Man In The High Castle – Amazon Prime
Serien er baseret på en bog af Philip K. Dick, der også skrev forlægget til Blade Runner og en række andre science fiction-bøger. Men den her serie tager Dicks idé og løber amok med den.
I serien har Aksemagterne vundet Anden Verdenskrig, og USA er delt i en tysk og en japansk zone. Undervejs finder vi ud af, at den alternative historie udspiller sig i et parallelt univers, og at der findes flere.
Serien foregår i 60’erne og skildrer et USA, der er en dystopisk version af det, vi kender, dog med lidt anderledes teknologi som f.eks. concordeagtige supersoniske fly med hagekors på haleroret, der sikrer den hurtige transport mellem Berlin og New York.
For All Mankind – Apple TV
Endnu en serie, der udspiller sig i en alternativ version af 1960’ernes USA. Her begynder første afsnit med, at den russiske kosmonaut Alexei Leonov bliver det første menneske, der sætter fod på Månens overflade.
Seriens præmis er et ’space race’, der ikke bliver vundet af amerikanerne, og som derfor ikke efterfølgende bliver ramt af spareknive og manglende national interesse.
I stedet ser vi et desillusioneret NASA, der kæmper for nationens ære og genrejsning i et forsøg på at indhente russerne.
Der er masser af lige ved og næsten-realistisk raketteknologi og en hel masse drama i forsøgene på at nå Månen og på at etablere en koloni i denne alternative rumvirkelighed, der også inkluderer en modvillig accept af kvindelige astronauter.

Streamingekspert guider til tv med tyngde
Hans Lauring er tidligere redaktør på magasinet Stream og har skrevet om gadgets og teknologiudvikling i mere end 15 år.
Her hos os på Illustreret Videnskab anmelder han de bedste film og serier, der berører videnskabens verden.
Hunters – Amazon Prime
I denne serie udspillede Anden Verdenskrig sig, som vi kender det.
Men i stedet for at dø eller flygte til Sydamerika, så har en stor gruppe nazister infiltreret det amerikanske samfund på højeste niveau. Og i seriens version af 1970’ernes New York bliver de jaget af en farverig flok nazijægere ledet af Al Pacinos Meyer Offerman.
Serien er yderst inspireret af Quentin Tarantino og deler dennes kærlighed til 70’er-actionfilm, men byder også på store konspirationer og alternativ teknologi.
Auschwitz-museet har kritiseret serien for unødigt at fiktionalisere Holocausts rædsler, men i det store hele lykkedes det at skildre både stor sorg, ubærlig tragedie, rædsel og hæsblæsende action i en noget ujævn men underholdende serie.
Watchmen – HBO
Det alternative i denne serie er et nutidigt USA, hvor racismen på overfladen er udryddet, men lever i allerbedste velgående i det skjulte. Nå ja, og så er superhelte ægte, men også forbudt af staten.
I denne serie, der fortrinligt bygger videre på Alan Moores tegneserie af samme navn, er historien om de superhelte, der formede seriens USA, overfladen, mens fortællingen om den amerikanske racisme, der gennemsyrer alt, er seriens kerne.
Teknologisk er vi i vores egen tid, men med få men væsentlige ændringer (rygning, mobiltelefoner, interdimensionelle blæksprutter …) og serien udforsker en verden der er formet af selvtægt og alternative helte, der blandt andet vandt Vietnamkrigen og gjorde landet til en amerikansk stat, hvor hovedpersonen Angela Abar (Regina King) er vokset op.
Fringe – kan lejes hos Blockbuster
Endnu en serie om parallelle verdener, der i bedste X-Files stil begynder som en videnskabsbaseret gyserfortælling, hvor den særlige Fringe-afdeling af FBI jager ugens monster.
Men hurtigt viser det sig, at der findes en parallel verden, hvor en tragedie har resulteret i, at det alternative USA's leder - videnskabsmanden Walter Bishop (John Noble) - fører en hemmelig krig mod vores verden og er skyld i flere af de sære hændelser, som ”vores” Walter Bishop og agenterne Olivia Dunham (Anna Torv) og Peter Bishop (Joshua Jackson) efterforsker.
Serien er spækket med alternativ videnskab, parallelle universer og tidsrejsende.