Hvorfor ligner buskmænd ikke andre afrikanere?

Hvorfor ligner buskmænd ikke andre afrikanere?

Buskmænd er lysere i huden end andre afrikanere. Hvorfor?

12. februar 2016

Buskmændene, eller san, som de også betegnes, adskiller sig fra andre afrikanske folkeslag og er formentlig den ældste befolkningsgruppe i hele verden.

De tilhører de ældste grene på det moderne menneskes stamtræ og har ændret sig mindst gennem tiden, fordi deres miljø og kultur altid har været stort set det samme.

Buskmænd holdt sig fra bantuer

Buskmændene var oprindeligt jægere og samlere i det sydlige Afrika, og i modsætning til andre folkeslag i området blev de ikke i nævneværdig grad påvirket af den store såkaldte bantuindvandring, som fandt sted for omkring 2000 år siden.

På det tidspunkt bredte bantuerne fra Nigeria og Cameroun sig mod syd, øst og vest, hvor de mange steder fordrev eller blandede sig, og deres gener, med den oprindelige befolkning, som blev mørkere.

Buskmænd og andre oprindelige folkeslag får flere rettigheder

Selvom buskmænd har formået at holde sig meget for sig selv, så har det ikke altid nemt for indfødte folk at stå imod nationalstater og stærke pengeinteresser. Buskmændene er fx også blevet drevet væk fra områder i Botswana pga. diamantfund i 1980'erne. Men nu har de fået hjælp fra FN:

AFRIKA ER BANTU-LAND

Betegnelsen bantu dækker over 300-600 etniske grupper, som alle taler bantusprog. Bantuerne er mørkere end buskmændene og bebor hele den sydlige halvdel af Afrika.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.